Pas verschenen

Pat Barker: Tegenbeeld (Double Vision). Vert. Jos den Bekker, De Geus, 282 blz. €22,50

Tijdens een foto-opdracht in Afghanistan sneuvelt de beste vriend van oorlogsverslaggever Stephen Sharkey. Op het platteland van Noord-Engeland schrijft hij in alle rust een boek over de oorlog. `Barker haalt veel overhoop, maar ze verliest zich te veel in verhandelingen over misdaad en straf, waarheid en fictie', aldus Toef Jaeger over deze nieuwe roman van de Britse Booker Prize-winnares Pat Barker (Boeken, 24.10.03).

Roddy Doyle ea.: Duizendmaal welkom. Zes Ierse verhalen. Vert. Han Visserman, De Geus, 286 blz. €9,90

Verhalen van de Ierse schrijvers Vincent Banville, Dermot Bolger, Sheila O'Flanagan, Deirdre Purcell, Patricia Scanlan en Roddy Doyle van wie onlangs nog de voorstelling `Kopstoot' (War) door theatergroep Aluin in première ging.

Adriaan Jaeggi: Luxeproblemen. Prometheus, 276 blz. €15,–

Verzamelbundel met verhalen en columns over onder meer de overbodigheid van cabaretiers, verdwenen en vergeten liefdes en de Wet van Jaeggi. Schrijver en columnist Jaeggi introduceert ook vier miniromans, een nieuw literair genre, toegesneden op de moderne, veeleisende lezer. De meeste stukken verschenen eerder in de Volkskrant.

W.G. Sebald: De natuurlijke historie van de verwoesting (Luftkrieg und Literatur). Vert. Ria van Hengel, De Bezige Bij, 158 blz. €21,50

Essays van de Duitse schrijver W.G. Sebald (1944-2001) waarin hij het gebrek aan aandacht analyseert in de naoorlogse Duitse literatuur voor de verwoesting van de Duitse steden in de Tweede Wereldoorlog.

Gaétan Soucy: Music-Hall! (Music-Hall!). Vert. Han Meijer. Querido, 352 blz. €18,95

`Ik was 26 en wist dat ik op aarde was om schrijver te worden, maar ik had nog niets laten zien', aldus de Canadese schrijver Gaétan Soucy (1958) in een interview over zijn vierde roman die verhaalt over een Hongaarse immigrant werkzaam als sloper in New York begin vorige eeuw. `Toen zag ik A froggy night, een filmpje van de Warner Brothers over een man die een doosje open doet waarin een zingende kikker zit en daarmee miljoenen denkt te verdienen. Die man werkte bij de sloop. Daarmee had ik alle elementen van het boek dat ik wilde schrijven: het fantastische en de sloop, met alles wat dat symboliseert'(Boeken, 27.02.04).