Muziek: eerst discussie

De Raad voor Cultuur bracht deze week advies uit over de kunstsubsidies. Voor het te laat is voorziet het Cultureel Supplement staatssecretaris Medy van der Laan nog eenmaal van advies.

De Raad voor Cultuur stelt de toekomst van de orkesten en de operagezelschappen ter discussie. In het advies aan de staatssecretaris signaleert de Raad verheugend veel nieuwe initiatieven op het gebied van jazz en wereldmuziek. Er is ook veel publiek voor en dus moet de traditie inschikken voor de vernieuwing. Al is Van der Laan tegen de kaasschaaf, de Raad schaaft over de orkesten en de opera's. De plak uitgespaarde subsidie is 4,3 procent dik, ter waarde van één orkest.

Bezorgdheid over de orkesten en opera's toont de Raad niet. Daarvoor is reden genoeg, vooral wegens het advies om de klassieke sector af te knijpen. Ondertussen stijgen de kosten flink, veelal het gevolg van maatregelen van de overheid. De korting op de subsidie is niet het gevolg van slechte kwaliteit of van gebrek aan goede plannen bij orkesten en opera's. Integendeel, over de hele linie is de Raad vol lof over verbeterde prestaties en de artistieke plannen, al zijn die voor de komende jaren nog niet overal even concreet.

De Raad constateert zelfs dat het Nederlandse muziekleven, mede door subsidie van overheden, vitaal en zeer gedifferentieerd is. Voor minder populaire muziek en crossover is ook ruim voldoende publiek, vindt de Raad. Diverse orkesten, koren, ensembles, groepen en ook de Nederlandse Opera ,,kunnen van wereldniveau worden genoemd''. Nieuws is dat niet, staatsecretaris Van der Ploeg benoemde het Koninklijk Concertgebouworkest en de Nederlandse Opera al tot `boegbeelden van de Nederlandse cultuur' en gaf hun zelfs wat extra's.

Het gaat dus al jaren heel goed in de muziek, ook in de klassieke muziek. Het gaat zelfs zó goed dat er veel te weinig subsidie ter beschikking is, terwijl de staatssecretaris ook nog wil bezuinigen. Daarom moeten volgens de Raad de subsidies voor orkesten en opera's over de hele linie fors omlaag. Dat zal ingrijpende gevolgen hebben voor omvang en kwaliteit van de productie. Ook de boegbeelden worden niet ontzien. De kaasschaaf van de Raad is een nieuwe wurgende aanval op het fundament van de klassieke muziek. De staatssecretaris zelf begon er al mee bij het Muziekcentrum van de Omroep.

Mevrouw Van der Laan, ik adviseer u eerst grondig te discussiëren over de klassieke muziek en dan pas beslissingen te nemen. Ondertussen moet u blijven bij uw terechte standpunt dat de kaasschaaf uit den boze is. Daarmee wordt u de eerste bewindspersoon die een fors deel van het advies van de Raad voor Cultuur totaal negeert.

Dossier Cultuurnota 2005 met de voorgaande Ongevraagde Adviezen uit het Cultureel Supplement:www.nrc.nl

    • Kasper Jansen