Leden Ba'ath weer aan het werk

De Amerikaanse regering wil dat voormalige leden van de Ba'ath-partij van Saddam Hussein hun oude banen mogen terugkrijgen. Later vandaag zou Bremer de beleidsverandering toelichten op televisie.

Volgens waarnemers is dit een enorme verandering in het Amerikaanse beleid. De hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, Paul Bremer, stelde bij zijn aantreden vorig jaar mei de Ba'athpartij buiten de wet en verbood de duizenden hoge partijleden nog in overheidsfuncties te werken. De de-ba'athificatie onthoofdde volgens de gezaghebbende International Crisis Group (ICG) ministeries en andere overheidsinstellingen en 400.000 mensen kwamen zonder inkomen op straat te staan.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering in Bagdad kunnen Ba'ath-partijleden, onder wie ambtenaren en leraren, hun baan terugkrijgen als ze kunnen aantonen alleen in naam lid te zijn geweest van de partij. ,,We heroverwegen de manier waarop het beleid wordt uitgevoerd en kijken naar een manier waarop we een betere balans kunnen vinden tussen de ervaring en bekwaamheid van sommige Irakezen en de noodzaak tot rechtvaardigheid'', aldus Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan.

Amerikaanse functionarissen in Bagdad hielden vol dat het niet gaat om een ,,draai van 180 graden'' maar een verbetering van de de-ba'athificatie. ,,De implementatie ervan moet hervormd worden. We kregen klachten dat onschuldige mensen die alleen in naam lid waren van de partij uitgesloten worden van deelname aan de wederopbouw van Irak'', aldus een woordvoerder.

De beleidsverandering betekent dat hoge Ba'ath-partijleden deel kunnen uitmaken van de nieuwe interim-regering die door de Verenigde Naties wordt gevormd. Regeringsraadlid Ahmed Chalabi vergeleek dit met het geven van ,,de leiding over Duitsland aan de nazi's na de Tweede Wereldoorlog''. ,,Dit zal voor grote problemen zorgen bij de overgang naar een democratie, en een gevaar betekenen voor iedere regering die door VN-gezant Lakhdar Brahimi wordt samengesteld waardoor ze na 30 juni zal vallen'', aldus Chalabi.