Kwartaalwinst primeur voor Corus

Staalconcern Corus heeft in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst in zijn bestaan een positief bedrijfsresultaat behaald. Dat is de winst exclusief rentelasten, belastingen en bijzondere posten.

Dit heeft Corus gisteren bekendgemaakt op de jaarvergadering van aandeelhouders in Londen. Of het om een substantieel positief resultaat gaat, wilde bestuursvoorzitter Philippe Varin gisteren niet zeggen. ,,Alles boven nul is substantieel bij Corus.''

In 2003 bedroeg het bedrijfsresultaat nog 66 miljoen pond negatief (100,6 miljoen euro). Over de nettowinst deed Varin geen uitspraak. Dat het bedrijfsresultaat in de plus is terechtgekomen, is met name het gevolg van de fors gestegen staalprijzen. Tevens ziet Varin er de eerste positieve gevolgen in van de operatie `herstel van succes', de reorganisatie die hij vier maanden geleden heeft ingezet om Corus winstgevend te maken.

Varin deed zijn uitspraken na afloop van de aandeelhoudersvergadering, die aanvankelijk in het teken zou staan van de voordracht van de Russische aandeelhouder Alisher Oesmanov, die 13,4 procent van Corus bezit, om Aad van der Velden te benoemen tot commissaris. De avond voor de vergadering trok Oesmanov de voordracht van de vroegere bestuurder van Hoogovens en Corus echter in, omdat hij onvoldoende steun kreeg van andere aandeelhouders. Oesmanov wil de komende maanden gebruiken om andere aandeelhouders ervan te overtuigen dat ze in moeten stemmen met de voordracht.

President-commissaris Jim Leng van Corus, die de aandeelhouders had opgeroepen het voorstel niet te steunen, bedankte voor de ,,overweldigende steun tegen de voordracht'' die Corus had ontvangen. Hij benadrukte dat het hem ,,niet om de persoon Van der Velden'' gaat, maar dat hij ,,geen vertegenwoordigers van individuele aandeelhouders'' in het bestuur wil. Van der Velden zegt overigens onafhankelijk te zijn.