Krant berispt om foto

Ten onrechte heeft NRC Handelsblad op 10 december 2003 een foto van een demonstratie in Den Haag voorzien van de kop: Jonge Fortuynisten tegen gratie RAF-lid. De Raad voor de Journalistiek heeft dat bepaald na een klacht daarover van de jongerenorganisatie van de LPF.

Het betrof een demonstratie van Jonge Fortuynisten tegen de gratieverlening van RAF-terrorist Rolf Clemens Wagner. Op de foto was onder meer een jonge man te zien met een kaalgeschoren hoofd, een Lonsdale-jack aan en een Keltisch kruis op zijn mouw, die meeliep in de demonstratie.

NRC Handelsblad had volgens de Raad moeten weten dat deze personen met `extreemrechts voorkomen' niet tot de Jonge Fortuynisten hoorden, aangezien de demonstranten die wél bij deze jongerenpartij hoorden allen een geel `key-koord' met de letters JF droegen. De suggestie die met de publicatie is gewekt, was volgens de Raad ,,onjuist en tendentieus''. Door combinatie van foto en tekst heeft de krant de ,,grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is.''