Huldiging Ajax toch op Leidseplein

Ajax mag bij het behalen van het landskampioenschap toch gehuldigd worden op het Leidseplein in de Amsterdamse binnenstad. Dat maakte burgemeester Cohen gisteren bekend na overleg met de voetbalclub, de politie en het openbaar ministerie.

Vorig weekeinde werd een huldiging van Ajax ter discussie gesteld, nadat donderdag 15 april ongeregeldheden waren uitgebroken na de voetbalwedstrijd Jong Ajax-Jong Feyenoord. Ajax-aanhangers bestormden het veld en mishandelden enkele spelers van Feyenoord. Voorwaarde voor een huldiging op het Leidseplein was dat de namen van de personen die zich misdragen hebben aan de politie zouden worden doorgegeven.

Cohen zei gisteren dat Ajax goed meewerkt in de jacht op de supporters. Ook van het publiek dat aanwezig was bij de rellen op sportpark De Toekomst bij de Arena komen tips binnen. De politie heeft inmiddels een duidelijk beeld van wat zich op het veld heeft afgespeeld. Ongeveer zeventig mensen zijn op het veld geweest. Vijf tot zeven van hen hebben geschopt en geslagen. Deze geweldplegers werden afgeschermd door een groep van twintig tot dertig mensen.

Ajax wil een stadionverbod opleggen aan alle personen die zich op het veld hebben begeven. Dit verbod houdt in dat zij niet meer in het stadion en op het trainingscomplex mogen komen.

De burgemeester is met het college van procureurs-generaal overeengekomen dat Ajax de namen van de supporters van de politie krijgt. Volgens een richtlijn van het college van procureurs-generaal mogen deze gegevens normaal niet doorgegeven worden, maar het college heeft Cohen beloofd naar een mogelijkheid te zoeken.

Ajax kan zondag kampioen worden, als het zelf wint en concurrent PSV verliest of gelijkspeelt.