Hockeyclub Amsterdam stelt Verga aan als coach

Hockeyhoofdklasser Amsterdam heeft Alejandro Alberto Verga aangesteld als trainer-coach van de mannenploeg. De voormalig assistent-bondscoach van Argentinië volgt bij de landskampioen Jim Irvine aan het einde van dit seizoen op. De oud-international uit Australië keert na drie jaar op eigen verzoek terug naar zijn vaderland.

Amsterdam-voorzitter Jons Hensel rondde gisteravond de onderhandelingen af met diens opvolger Verga, de 45-jarige Argentijn die dertien jaar geleden naar Nederland kwam om voor de toenmalige eersteklasser Laren te spelen. ,,Een enthousiaste kerel, die het als een eer beschouwt om bij ons te komen werken'', zo typeerde Hensel hem vanmorgen.

Verga, dit seizoen trainer bij tweedeklasser HC De Almeerse uit Almere, kwam 150 keer uit voor de nationale ploeg van Argentinië. Na zijn periode bij Laren keerde hij terug naar zijn vaderland, om in dienst te treden als assistent-bondscoach van de A-selectie. Drie jaar geleden leidde hij de Argentijnse jeugdploeg naar de tweede plaats bij het WK voor junioren (tot 21 jaar) in Hobart.

Verga mag zijn eigen begeleidingsteam samenstellen. Oud-international Taco van den Honert zal volgend seizoen één training per week verzorgen. Onder anderen aan de Engelse aanvaller en international Ben Hawes, die komende zomer overstapt van Surbiton naar Amsterdam. De komst van de 23-jarige strafcornerspecialist komt op het conto van zijn landgenoot David Mathews, met 27 treffers momenteel topscorer in de Nederlandse hoofdklasse.

Mathews blijft nog twee seizoenen bij de huidige nummer drie, die aan het einde van dit seizoen afscheid neemt van twee routiniers: Marten Eikelboom (30) en Oene van Brunschot (33). Onzeker is nog of aanvoerder Sander van der Weide (27) blijft. De 189-voudig international is momenteel in gesprek met Real Club de Polo over een eventuele overgang naar Spanje.

Verga's benoeming kwam mede tot stand op voorspraak van bondscoach Maurits Hendriks van Spanje, wiens naam ook op het verlanglijstje van Hensel stond. Hendriks bedankte echter voor de eer. Hetzelfde deed Ric Charlesworth, de succescoach uit Perth die de Australische vrouwenploeg naar twee olympische en evenzovele wereldtitels leidde.

Ook Roelant Oltmans, bondscoach van Pakistan, was in beeld. Maar de huidige trainer-coach van HCKZ kwam niet tot overeenstemming met de club uit het Wagener-stadion, die daarop Giles Bonnet verzocht om over te stappen van de vrouwen van Amsterdam naar de mannen. Maar de Zuid-Afrikaan geeft de voorkeur aan een verlengd verblijf bij de vrouwen.

Daarop verschoof Amsterdam de aandacht naar Oltmans' beoogde assistent Verga, die vloeiend Nederlands spreekt. Hensel: ,,Ik heb flink wat mensen gesproken, terwijl de oplossing dichter bij huis lag dan ik vermoedde.''