Hart van lichtvoetige huurling ligt bij Ajax

Ajax kan zondag kampioen worden als PSV morgen punten verspeelt tegen RBC en het zelf NEC verslaat. De aan NEC verhuurde Ajacied Youssouf Hersi (21) heeft er gemengde gevoelens bij.

Natuurlijk ziet hij zijn favoriete club Ajax graag kampioen worden. ,,Maar niet hier'', benadrukt Youssouf Hersi. En `hier' is stadion De Goffert van NEC, al twee seizoenen de thuisbasis van de huurling die nog een jaar onder contract staat bij Ajax. ,,Heel graag'' wil hij deze zomer terug naar de club waar hij zijn opleiding genoot, maar de liefde gaat niet zover dat hij het team van Ronald Koeman zondag de titel cadeau wil doen. ,,Laat Ajax volgende week kampioen worden. Uit tegen FC Zwolle en dan mooi met de bus doorrijden naar het Leidseplein'', denkt hij mee met de organisatoren van de huldiging. Maar de schaduwspits van NEC zegt ook: ,,Ajax is mijn club. Ik heb een dubbel gevoel bij het duel van zondag.''

Paradoxaal genoeg heeft Hersi belang bij een spoedige titel van Ajax. De Amsterdamse club houdt hem al enige tijd aan het lijntje. Hersi wil weten waar hij aan toe is. Mag hij weg, of wil Ajax hem houden? Opnieuw verhuren – dat zou na één seizoen NAC en twee jaar NEC voor de vierde keer zijn – betekent dat hij in 2005 transfervrij kan vertrekken. Dat lijkt dus niet aannemelijk. Na het kampioenschap informeert Louis van Gaal, technisch directeur van Ajax, hem over de bedoeling van de club. Dat moment heeft de lichtvoetige speler door een toevallige samenloop van omstandigheden zondag wellicht zelf in de hand.

Graag had hij de afgelopen weken in een gesprek al gehoord wat Ajax met hem van plan is. ,,Zo'n onderhoud hoeft niet langer dan vijf minuten te duren. Je kijkt iemand recht in de ogen en je zegt: `We hebben je niet meer nodig'. Zo gebeurd. Ik wil via een omweg nu hogerop. Als Ajax me laat gaan, teken ik morgen bij een andere club.''

Samen met zijn ouders vluchtte Youssouf Hersi zo'n zeventien jaar geleden vanuit Ethiopië naar Nederland. In het asielzoekerscentrum trapte hij met lotgenoten al een balletje. Eenmaal gehuisvest in Dedemsvaart werd de kleine Youssouf lid van SCD '83. Daar werd hij ontdekt door scouts. Op zijn twaalfde stapte hij over naar de jeugdopleiding van Ajax. Hiervoor verhuisde zijn hele familie naar Almere, waar hij nog steeds met zijn ouders woont.

Hersi, geboren in Diredawa, kan zich nagenoeg niets van Ethiopië en de ontberingen daar herinneren. ,,Ik praat er thuis ook nooit over. Ik ben een Nederlander geworden. Het interesseert me niet wat de reden is geweest van mijn ouders om hier asiel aan te vragen. Zij hebben me van jongs af aan vrijgelaten. Ze leiden een ander leven, houden meer vast aan de Ethiopische cultuur. Ik respecteer wat regels van het islamitische geloof, zoals het niet eten van varkensvlees, maar verder doe ik gewoon mijn dingen.''

Het toeval wilde dat Hersi op het WK voor junioren in 2001 tegen zijn geboorteland speelde. ,,Voor de wedstrijd zei bondscoach Louis van Gaal nog tegen me: `Jij gaat scoren'. Ik beloofde toen dat ik niet zou juichen. Laat ik nou met een kopbal het winnende doelpunt maken (2-1, red.). Ik dacht: `Shit, nu moet ik me inhouden'.''

In zijn jeugdjaren in Dedemsvaart stond Hersi al te boek als een begenadigd talent. Maar na het WK voor junioren wilde Ajax hem verbannen naar satellietclub Haarlem. ,,Ze vonden me vooral geschikt voor de nummer tien. Voor die positie had Ajax al spelers als Richard Knopper, Rafael van der Vaart en Cedric van der Gun. De toenmalige technisch directeur Leo Beenhakker zei tegen me: `Geef mij een half jaartje van je leven en probeer het bij Haarlem'. Ik antwoordde: `Geef me een dag om een andere club te zoeken'. Beneden in de auto heeft mijn zaakwaarnemer Rodger Linse trainer Henk ten Cate gebeld die meteen toezegde dat hij zou proberen mij naar NAC te halen.''

Na elk seizoen dat hij op huurbasis speelde, hoopte Hersi vurig op een terugkeer naar de Arena. ,,Toen ik naar NAC ging dacht ik: `Ik ga zo goed presteren dat ik zo snel mogelijk weer terug kan naar Ajax.' Maar op een gegeven moment hoor of zie je niemand meer van de club waar je zes, zeven jaar hebt gespeeld. Toch ligt mijn hart nog steeds bij Ajax. Ik ben met de speelstijl opgegroeid en heb er niet voor niets al die jaren getraind.''

Hersi is snel, technisch, scoort makkelijk en houdt overzicht, maar tegelijkertijd beseft hij dat zijn fragiele lichaam in zijn nadeel kan werken in het fysiek harde profvoetbal. ,,Het is inderdaad beter dat ik geen luchtgevecht aanga met Wilfred Bouma (verdediger van PSV, red.). Ik moet proberen sneller bij de bal te zijn dan mijn tegenstander. Dan ontloop ik het lichamelijke duel. Ik ben lichtvoetig en kan makkelijk draaien. Wat ik ook eet, er komt geen pondje bij. Je kunt daar ook je voordeel uithalen. Saviola van FC Barcelona is eveneens licht. En Aimar van Valencia weegt ook slechts 65 kilo.''

Bij NAC en NEC denkt Hersi voldoende te hebben bewezen dat hij de top aankan. ,,Het is bij die clubs moeilijker je te onderscheiden dan bij Ajax, PSV of Feyenoord. Als aanvaller word je bij de topdrie altijd bediend door goede ploeggenoten. Zo kom je beter tot je recht. Dat is niet te vergelijken met NEC waar je wekelijks moet knokken voor de punten.''

Saillant is dat Louis van Gaal binnenkort zijn oordeel moet vellen over de toekomst van Hersi. De voormalige toptrainer, die hem als bondscoach stimuleerde op het WK voor junioren. ,,Ik heb in Argentinië van hem geleerd dat je je altijd voor honderd procent moet geven. Hij verweet mij dat ik geen winnaarsmentaliteit had. Ik werd erdoor geprikkeld, het maakte me scherp. In de eerste wedstrijd tegen Costa Rica viel ik in en scoorde meteen. Daarna heb ik steeds gespeeld. Van Gaal leerde ons concentratie. Op de training stonden we een keer rustig af te werken. Veel ballen gingen naast, soms waren ze niet eens op doel gericht. Toen zei hij: `Elke keer als je mist, twintig keer opdrukken.' Had je het moeten zien: boem, boem, alle ballen gingen erin.''

Zijn huidige trainer Johan Neeskens heeft Hersi zelfdiscipline, karakter en geduld bijgebracht. ,,Je bent nog jong, zegt hij vaak. Ik doe nu dingen op vechtlust die ik nooit deed bij Ajax.''