Filmmaker wil na `Arnie' ook Kerry helpen

Sinds Arnold Schwarzenegger zich met films als Pumping Iron en Terminator een weg baande naar de top van Hollywood en uiteindelijk naar het gouverneurschap van Californië, is politiek big business in het Amerikaanse filmlandschap.

George Butler, de regisseur van de documentaire Pumping Iron die Schwarzenegger veranderde van een eenvoudige Europese bodybuilder in een beroemdheid, wil het succesverhaal van Arnie nog eens dunnetjes overdoen, maar dan voor zijn goede vriend John Kerry, de Democratische presidentskandidaat. Butler was in 1969 perssecretaris van Kerry. Het boek Tour of Duty van Douglas Brinkley over het leven van Kerry vormt de basis van een gelijknamige documentaire die volgens Butler in september in de bioscopen te zien zal zijn. Met de presidentsverkiezingen in november kon Kerry zich geen betere datum indenken voor het uitbrengen van zijn heroïsch heldenverhaal.

In de bestseller Tour of Duty vertelt Brinkley hoe John Kerry als afgestudeerd Yale student belandt in de bossen van Vietnam om er te strijden tegen de Vietcong. Terug in Amerika ontpopt Kerry zich tot sleutelfiguur in de vredesbeweging en later tot vooraanstaand politicus.

,,John Kerry heeft het meest interessante levensverhaal van alle mensen in de presidentiële arena sinds Theodore Roosevelt'', zei Butler in een interview met het Amerikaanse blad Variety. ,,Zijn verleden als politicus toont aan dat hij onderschat wordt en dat hij een enorme wilskracht heeft, net als Arnold Schwarzenegger.''

Het lijkt erop dat Bush in de aanloop naar de verkiezingen nog meer tegenstand zal krijgen op het witte doek. Volgens de Britse krant The Guardian dreigen ten minste drie andere films met een politieke agenda Bush' herverkiezingscampagne een stok in de wielen te steken.

Filmkenners verwachten dat The Day after Tomorrow, een film van Roland Emmerich over de funeste gevolgen van het broeikaseffect, dé grote kaskraker van de zomer wordt. Bush staat bekend als een tegenstander van het Kyoto protocol dat de opwarming van de aarde moet tegengaan.

Verder komt ook Fahrenheit 9/11 van Michael Moore in september uit. Deze film behandelt de nadagen van de aanslagen van 11 september 2001. Verwacht wordt dat hij zeer kritisch zal zijn over de acties van de regering Bush. Regisseur Michael Moore won in 2003 een Oscar met de film Bowling for Colombine die de Amerikaanse wapenlobby aan de kaak stelde en zeer kritisch was over de Republikeinen.

Ook de satirische politieke film Silver City van John Sayles hekelt het huidige Amerikaanse politieke systeem. Hierin speelt Chris Cooper een domme en totaal onbekwame telg van een neo-conservatieve politieke familie. Hij brengt het ondanks zijn gebrek aan talent tot gouverneur van Colorado.

    • Ilse Naudts