Farmareus Novartis wil Aventis ook kopen

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis heeft zich gemengd in de strijd om Aventis. Het concern is bereid om te gaan onderhandelen over een eventuele overname van de Frans-Duitse branchegenoot.

Dat heeft het Novartis gisteren bekendgemaakt. Met de aankondiging gaat de overnamestrijd rond Aventis een volgende fase in. De andere potentiële koper is het Franse Sanofi-Synthélabo, dat in januari een vijandig bod heeft uitgebracht van 46 miljard euro. De leiding van Aventis heeft een voorkeur voor Novartis, maar Sanofi wordt gesteund door de Franse regering. Een combinatie tussen Sanofi en Aventis levert namelijk een overwegend Frans bedrijf op, dat zich kan meten met 's werelds grootste farmacieconcerns. De Franse regering heeft eerder laten weten dat zij Novartis zal tegenwerken zijn in overnamepoging.

Novartis wilde de onderhandelingen alleen ingaan als het daartoe een uitnodiging zou krijgen van de raad van commissarissen van Aventis. Bovendien eiste het een neutrale opstelling van de Franse regering in deze kwestie. Dat eerste is gebeurd, maar de positie van de regering is nog onduidelijk. Premier Jean-Pierre Raffarin heeft gezegd dat hij vasthoudt aan zijn standpunt. De nieuwe minister van Industrie, Patrick Devedjian, heeft echter gesuggereerd dat de regering zich neutraal moet opstellen. De Franse president Jacques Chirac en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder hebben aangegeven dat de kwestie een zaak van het bedrijfsleven is.

Ook de Europese Commissie heeft zich gemengd in de strijd. De commissie heeft laten weten de Franse regering op de voet te volgen en bij onrechtmatigheden in te grijpen. Gisteren heeft de commissie voor mededingingszaken gezegd dat zij het uiteindelijke oordeel velt over fusies en overnames.

Tegelijk met zijn aankondiging kwam Novartis gisteren met gunstige kwartaalcijfers. De omzet steeg met 16 procent naar 5,6 miljard euro, terwijl de winst met 22 procent omhoog ging naar 1,1 miljard euro. Toch daalde de koers van het aandeel Novartis gisteren met twee procent naar 56,2 Zwitserse franc. Aandeelhouders zien een eventuele overname van Aventis door Novartis waarschijnlijk als een gevaarlijke operatie, mede wegens de politieke belangen.

Als de opzet van Novartis uiteindelijk slaagt dan ontstaat daarmee het op een na grootste farmacieconcern ter wereld. Bovendien wordt Sanofi-Synthélabo dan zelf kwetsbaar voor een overname, omdat eind dit jaar de belangen van L'Oreal en Total vrijkomt. Zij bezitten 39 procent van Aventis.