Douane-akkoord moet havens in EU en VS beter beveiligen

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gisteren overeenstemming bereikt over een douane-akkoord dat de beveiliging tegen terrorisme van ladingen in havens moet verbeteren.

Het akkoord, dat gisteren in Washington is getekend door de Ierse minister van Financiën (en huidige EU-voorzitter) McCreevy en de Amerikaanse minister Ridge (Binnenlandse Veiligheid), moet de gelijke behandeling van alle havens in de EU en de VS garanderen.

De Europese Commissie had eerder bezorgdheid geuit dat havens met goede veiligheidsfaciliteiten, zoals Rotterdam en Antwerpen, door de Amerikaanse autoriteiten zouden worden bevoordeeld. ,,Het nieuwe akkoord voorkomt een verschillende behandeling van lidstaten en verplaatsing van handelsstromen in de EU'', aldus een verklaring van de Commissie.

Als gevolg van het akkoord staakt de Europese Commissie procedures tegen onder meer Nederland over hun aansluiting bij het zogenoemde Container Security Intiative (CSI). Volgens het Amrikaanse CSI werden containers op grond van veiligheidscriteria ingedeeld in een puntenstelsel. Eurocommssaris Bolkestein (Interne Markt) vond zulke bilaterale akkoorden tussen individuele lidstaten en de VS een inbreuk waren op de Europese interne markt. Bolkestein noemde het akkoord gisteren ,,een belangrijke stap vooruit''. Hij benadrukte ook de wederkerigheid in het Europees-Amerikaanse douane-akkoord.

Het akkoord, waarover de Europeee Commissie heeft onderhandeld namens de EU, is een aanvulling op Amerikaanse initiatieven na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de VS om veiligheidscontroles in douaneprocedures te integreren. Een belangrijk principe wordt dat veiligheid kan worden bereikt door samenwerking van de douane in de importerende haven met die van havens eerder in de vervoersketen. Het gaat om informatie-uitwisseling, gebruik van inspectie-technologie en risico-analyses. Een gezamenlijke Europees-Amerikaanse werkgroep gaat de operationele elementen van de samenwerking uitwerken. De eerste bijeenkomst van Europese en Amerikaanse douane-experts heeft begin mei plaats.

    • Hans Buddingh'