Dasjkova blinkt uit door alle wetten te breken

De foto op het omslag heeft precies de goede uitsnede om Polina Dasjkova sprekend op Michael Jackson te laten lijken, een ballerinagezichtje met grote sprekende ogen die je een ongemakkelijk gevoel bezorgen. Zodra je de roman opslaat en begint te lezen merk je dat de vergelijking verder gaat: met kwalificaties als virtuoos en betoverend doe je Dasjkova tekort.

In Moskou, het Chicago van de 21ste eeuw, sterft playboy-`zakenman' Gleb Kalasjnikov, de zoon van een fameus acteur, in de armen van zijn vrouw en jeugdvriendin Katja, die prima ballerina is en net een première heeft gedanst. Kalasjnikov is een drinkebroer met als huwelijksmoraal het zelfbedachte: `Schatjes komen en gaan, maar de familie blijft altijd bestaan'. De moord, want dat is het, is voor Katja reden om zich met een aanbidder op het raadsel te storten. Het wettig gezag in de vorm van de markante majoor Koezmenko speurt eveneens. Die dubbele rondgang door zeer diverse Moskouse kringen groeit uit tot een prachtige milieuschets, een sociologische staalkaart van een onbekende wereldstad.

Dasjkova is een groot literair auteur. Met de liefde en zorg van veel mooie woorden introduceert ze het ene kleurrijke personage na het andere. Bij vlagen waan je je tussen de `moedertjes' van Tsjechov en de Tsjetsjeense rebellen van Tolstoj. Moeizame echtelijke verhoudingen, persoonlijke tragedies, armoe en overspel, studenten, vorsten, alcoholistische zwervers, hoeren en acteurs, het hele maatschappelijke palet is vertegenwoordigd, en nog met humor ook.

Ondertussen schrijft Dasjkova wel heel on-russisch een misdaadboek, en wat voor één! Akkoord, de Nederlandse titel belooft ten onrechte een schietgrage sfeer. En oké, de vertelstijl van Dasjkova is niet des thrillers. Maar een literaire topthriller die spannend, ontroerend en schitterend tegelijk is, moet wel wetten breken.

Polina Dasjkova, Club Kalasjnikov. Vertaald uit het Russisch door Arjen Uijterlinde en Jos Vonhoff. Cargo, 397 blz. €19,90

Polina Dasjkova is op 28 april om 17 uur te gast bij boekhandel Pegasus in Amsterdam. Tel. 020-6231138