Criticus wordt insider bij eigenaar van ING

P. Frentrop, een van de meest uitgesproken critici van de beknotting van Nederlandse beleggersrechten, gaat zelf een bestuurlijke rol spelen bij een van de grootste aandeelhouders.

Frentrop, directeur van adviesbureau Déminor, wordt per 1 juli lid van het bestuur van de stichting ING Aandelen, die het stemrecht beheert op de ING-aandelen. Beleggers op de beurs kunnen alleen ING-aandelen zonder stemrecht (certificaten) kopen, de stichting beheert de aandelen die de zeggenschapsrechten hebben.

,,Die stichting is echt onafhankelijk van ING'', zegt Frentrop desgevraagd. ,,Het feit dat zij mij gevraagd hebben is een teken van die onafhankelijkheid. Ik was ook blij verrast dat het geen old boys netwerk was.''

In het bestuur zitten verder T. Risseeuw (ex-oprichter Getronics, nu president-commissaris KPN), J. Veraart (ex-topman bouwer HBG), jurist H. Blaisse (SchutGrosheide), ex-NS-directeur T. Regtuijt en voormalig topman J. Simons van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. Zij ontvingen vorig jaar ieder 7.800 euro voor hun werk.

,,ING was vroeger de meest dichtgetimmerde onderneming'', vertelt Frentrop. ,,Sinds vorig jaar kunnen beleggers in certificaten altijd hun stemrecht uitoefenen.'' Beleggers krijgen daarvoor op de vergadering een volmacht van de stichting.

Het behartigen van de belangen van de certificaatbeleggers staat nu voorop in de doelstelling van de stichting. Frentrop promoveerde anderhalf jaar geleden op een proefschrift over vier eeuwen ondernemingsbestuur.