Concentratie als `raakvlak' tussen kunst en topsport

De raakvlakken tussen kunst en topsport liggen volgens cabaretier Freek de Jonge op het gebied van concentratie. In het kader van de `Reis van de Held', zoals de mentale weerbaarheidstrainingen van sportkoepel NOC*NSF heten, sprak De Jonge gisteren op sportcentrum Papendal de Nederlandse olympische sporters toe.

Als voorbeeld gaf hij de start van de finale van de honderd meter op de Olympische Spelen. ,,Wachten op het startschot. Ik zou er doodnerveus van worden. Op het juiste moment in het schot vallen en exploderen in plaats van schrikken, dat is de kunst. Met de concentratie als volledige toewijding. De bedreiging zit echter in de maatschappij. Die vindt dat allemaal maar niks'', doelde De Jonge op de Nederlandse mentaliteit.

Zijn collega (en oud-volleyballer) Bram Vermeulen bij Neerlands Hoop had hem geleerd hoe groot zijn toewijding moest zijn voor het bereiken van de top. ,,In ons gezin leefde dat niet zo. Ambitie was hooguit latent aanwezig.'' Dat is volgens De Jonge de makke van Nederland. ,,Als je je in dit land ergens op concentreert, ben je al gauw een buitenbeentje. Op de middelbare school word je al vijandig bekeken als je de beste van de klas bent. Zelfs kampioenen durven niet te zeggen dat ze kampioen willen worden.''

Anders dan in Argentinië. ,,Maradona is God en dat blijft hij. Hoe diep hij ook valt. Als Cruijff zich zo had gedragen als Maradona, was hij helemaal weggeweest.''