CNV-leden: geef ouderen zetel in pensioenbestuur

De meerderheid (86 procent) van de leden van vakbond CNV vindt dat gepensioneerden apart vertegenwoordigd moeten zijn in de besturen van pensioenfondsen, die samen 500 miljard euro beheren.

Dat blijkt uit een onderzoek dat CNV heeft laten doen onder ruim duizend werkende en gepensioneerde leden. CNV en FNV voelen zelf niets voor gepensioneerden als een aparte groep bestuurders. De bonden vinden dat zij de belangen van ouderen zelf goed dienen.

In de besturen van pensioenfondsen die voor bedrijfstakken werken, zoals ABP (leraren en ambtenaren) en PGGM (zorg en welzijn) zitten alleen werkgevers en vakbonden. Bij pensioenfondsen van ondernemingen zitten ouderen soms wel in het bestuur.

Gepensioneerden zijn doorgaans mordicus tegen de vaststelling van pensioenpremies die onder de kostprijs liggen, zoals in de jaren negentig massaal is gebeurd. De lage premies zijn een belangrijke oorzaak voor de pensioencrisis, die heeft geleid tot minder prijscompensatie (indexatie) voor menig gepensioneerde.

De lage premies speelden een rol bij de uitspraak van de rechter, vorige week, waarin het pensioenfonds van zuivelcoöperatie Campina werd verboden om de indexatie te verminderen.

De gepensioneerden van Campina, die de rechtszaak voerde, meent dat hun ex-werkgever in de jaren negentig 180 miljoen euro heeft bespaard met lagere premies.

OUDEREN pagina 12

    • Menno Tamminga