Blunkett boos over vrijlaten `terrorist'

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, is ,,ontzet'' dat een rechter de vrijlating heeft gelast van een Algerijnse man, die op verdenking van terrorisme in de gevangenis zit. De 35-jarige `G', zit al twee jaar in een speciale afdeling van de Belmarsh-gevangenis in Zuid-Londen, zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld en zonder proces in het vooruitzicht. Daardoor wordt hij psychotisch, aldus de rechter, die beval dat de man onder huisarrest moet worden geplaatst.

Een zwaar omstreden speciale antiterreurwet maakt de hechtenis van G. en meer dan tien anderen mogelijk. Het gaat merendeels om Noord-Afrikanen met een officiële vluchtelingenstatus, die niet kunnen worden uitgewezen. Hun advocaten en mensenrechtengroepen spreken daarom van een `Guantánamo Bay aan de Theems', met een verwijzing naar het kamp op Cuba waar de Verenigde Staten vermeende terroristen vasthoudt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat ook justitiële bevoegdheden heeft, zegt dat G. achter de tralies moet blijven omdat hij banden met Al-Qaeda onderhoudt, een gevaar voor de samenleving blijft en niet lijdt aan een ernstige geestesziekte. G. zal voortdurend worden bewaakt, krijgt geen telefoon of internet en zijn bezoekers worden doorgelicht.

Een andere Belmarsh-gevangene, `M', werd vorige maand vrijgelaten na een geslaagd beroep en eveneens tegen Blunketts zin. De rechters oordeelden dat er onvoldoende bewijs was voor de beschuldiging van terrorisme. Bewijsmateriaal is overigens niet openbaar en vaak kennen de verdachten het zelf niet. Volgens M. overwegen verdachten zelfmoord, gezien hun uitzichtloze bestaan.