Bewegen vanuit je oren

Eva Poppink is 26 jaar en verandert drie dagen in de week, twee keer per dag, in het beroemdste knaagdiertje van Nederland.

Ze heeft de hoofdrol in de musical Nijntje is er weer. Eva las vroeger als dreumes zelf ook in Nijntje. ,,Mijn favoriet was Nijntje in de sneeuw. Dat vind ik ook het leukste om te spelen in de musical.''

Het is in de mode om een musical te maken van een boek. Pinokkio werd al eens op het toneel vertoond, en Doornroosje ook. Van Nijntje Pluis was al een musical gemaakt, en nu was het tijd voor de opvolger. Eva treedt op samen met moeder Pluis en vader Pluis, opa en oma, haar vriendinnetje Nina en later zelfs met een pasgeboren baby.

Alle konijnen op het podium zijn precies zo aangekleed als in de boekjes van Nijntje's `vader' Dick Bruna, die Nijn vijftig jaar geleden voor het eerst op een vel papier krabbelde. Ze hebben jurkjes van rood, blauw en geel aan en dragen allemaal enorm lange, rechtopstaande witte konijnenoren. ,,Eva zonder oren is zomaar een mevrouw, en daar worden kleine kinderen verlegen van. Eva met de grote witte joekels op haar hoofd en haar blauwe jurkje aan, daar stormen kinderen op af'', vertelt Eva.

Arno Bremers, die de konijnen aankleedt, heeft dus goed werk gedaan: Nijntje wordt herkend. Die oren, daar moest Eva nog wel even aan wennen: ,,Je bent een kop groter met de oren op je hoofd. Eigenlijk beweeg je vanuit je oren. Het is weleens gebeurd dat er iemand tijdens de repetities door een deurtje wilde lopen en zijn oren in de deurpost achterliet.''

Eva is een goede Nijntje. Ze heeft een lieve kinderlijke Nijntje-stem en een giechel die goed past bij kleine kinderen. Ze maakt Nijn ook nog eens wat hipper dan Dick Bruna in zijn boekjes deed. Samen met haar vriendinnetjes Nina en Willemijn doet Nijntje alsof ze K3 is, Konijnen 3 dan wel, en zingt ze een heel hip liedje. ,,Nijntje is een konijntje van alle tijden, en in de musical vooral een konijntje van nu. K3 is hot en dat vindt Nijntje ook'', vertelt Eva.

Nijntje is voor hele kleine kinderen, vanaf een jaar of drie. Bij de voorstellingen zit de zaal dan ook vol met peuters en hun ouders. Het is een ontzettend lawaai, want het is natuurlijk erg spannend om in zo'n grote zaal te zitten en kinderen die iets spannend vinden gaan heel druk doen en veel lawaai maken. Eva vindt het leuk om voor zulke kleine kinderen te spelen. ,,Ze zijn kritisch en eerlijk. Als ze iets stom vinden zeggen ze dat gewoon, maar als ze iets herkennen dan springen ze uit hun stoel en roepen: `ik heb ook een babybroertje!' ''

Eva is nog te zien als Nijntje tot en met april volgend jaar, in theaters door heel Nederland. Voor meer informatie www.nijntje.nl

    • Lotte de Wit