Zelfmoordaanslag in Saoedische hoofdstad Riad

Bij een zelfmoordaanslag in de Saoedische hoofdstad Riad zijn gisteren vier mensen om het leven gekomen en 148 gewond.

De aanslag, die volgens Saoedische functionarissen alle kenmerken van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda vertoonde, verwoestte een gebouw dat vroeger het hoofdkwartier van de Saoedische veiligheidsdiensten herbergde. Sommige veiligheidsdiensten werkten nog in een deel van het gebouw, dat verder door administratieve diensten werd gebruikt.

De afgelopen dagen had de Saoedische politie verscheidene auto's volgeladen met explosieven ontdekt in en buiten Riad en ze onschadelijk gemaakt. De Amerikaanse regering had zojuist al haar niet-essentiële diplomatieke staf uit Saoedi-Arabië teruggetrokken onder verwijzing naar een concrete terreurdreiging.

Een extremistische groep die zich de Al-Haramain brigades noemt, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag voor zich op in een verklaring die door zeker twee moslimextremistische websites werd gepubliceerd. Zij claimde ,,tientallen soldaten en commandanten te hebben gedood van het misdadige, afvallige mechanisme dat vecht tegen God, zijn profeet en de gelovigen''. In de opvatting van moslimextremisten als Bin Laden zijn alle leiders van islamitische landen, de Saoedische voorop omdat ze de hoeders van de heilige plaatsen Mekka en Medina zijn, schijnheiligen die moeten worden afgezet omdat ze Gods wet niet onverkort uitvoeren.

Al-Haramain heeft eerder de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag op de auto van een officier van een Saoedische veiligheidsdienst.

De dader probeerde gistermiddag zijn auto tegen het gebouw in het centrum van Riad aan te rijden, maar bracht het voertuig op 30 meter afstand tot ontploffing toen bewakers probeerden hem tot stoppen te dwingen. Behalve het doelwit werden ook veel naburige gebouwen beschadigd.

De Saoedische autoriteiten zijn in het offensief gegaan tegen moslimextremisten – die eerder min of meer werden gedoogd – na de zware zelfmoordaanslagen van vorig jaar mei en november in Riad, waarbij in totaal meer dan 50 doden vielen.

Behalve de veiligheidsdiensten is ook de geestelijkheid daarvoor ingezet, die de gelovigen moet duidelijk maken dat er niets islamitisch aan de terreur is. Gisteren verscheen een vooraanstaande geestelijke op het Saoedische televisiestation Al-Ekhbaria, die de aanslag op het veiligheidsgebouw een ,,laffe misdadige actie'' noemde. ,,Hoe kunnen ze denken dat dergelijke laffe acties hen dichterbij God brengen?'' vroeg hij.