WHO: prioriteit aan bestrijding ongezond eten

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten prioriteit geven aan de bestrijding van ongezonde leefgewoontes zoals roken, te veel eten en alcoholmisbruik. De aandacht gaat nog te veel uit naar het terugdringen van infectieziekten zoals aids, malaria en tuberculose.

Dat zei dr. Derek Yach van de WHO gisteren tijdens een congres over voeding, georganiseerd door voedingsconcern Unilever. ,,Ik wil aids niet bagatelliseren, maar het is niet het enige probleem'', zei Yach, die representant is van de directeur-generaal van de WHO. Volgens cijfers van de WHO stierven in 2001 wereldwijd 56 miljoen mensen. Daarvan overleed 60 procent aan zogeheten niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. Zonder beleidswijzigingen zal dat percentage in 2020 gestegen zijn tot 73 procent. De belangrijkste risicofactoren voor niet-overdraagbare ziekten zijn roken, een ongezond eetpatroon dat leidt tot overgewicht en hoge bloeddruk, een gebrek aan beweging en alcoholmisbruik.

Nu al vinden de meeste sterfgevallen aan niet-overdraagbare ziekten (66 procent) plaats in ontwikkelingslanden. Dat aandeel zal verder toenemen naarmate economisch snelgroeiende landen als China en India de westerse levensstijl overnemen. Met name overgewicht speelt een steeds belangrijkere rol. Volgens Yach gaf de Wereldbank tussen 1997 en 2002 in totaal 4,2 miljard dollar (3,5 miljard euro) uit aan leningen in relatie tot gezondheidszorg. Daarvan ging 2,5 procent naar de bestrijding van niet-overdraagbare ziekten, en alle leningen waren bestemd voor Oost-Europa. Verder gaf de OESO in 2002 bijna 3 miljard dollar uit aan gezondheidszorg. Daarvan was slechts 0,1 procent bedoeld voor niet-overdraagbare ziekten. De WHO besteedt ongeveer 5 procent van haar budget van circa 1 miljard dollar aan die ziekten.

Het gebrek aan aandacht voor niet-overdraagbare ziekten verklaart Yach met een aantal hardnekkige mythen. Zo zou de gezondheidstoestand vanzelf verbeteren als de economische situatie erop vooruit gaat. ,,Dat is blijkbaar niet zo.''

GEZONDE VOEDING: pagina 16