Wagenaar redde zelf Getronics

Klaas Wagenaar (45), sinds 1 december 2003 bestuursvoorzitter van automatiseringsconcern Getronics, heeft zich vorig jaar februari zelf bij Mijndert Ververs gemeld met een plan om Getronics te redden. Mijndert Ververs, toen nog de president-commissaris van Getronics, bevestigt dat. Hij zegt dat Wagenaar – van 1997 tot 2000 de financiële man van Baan Company – met hem in contact werd gebracht door voormalig organisatieadviseur Floris Croon.

Wagenaar, vandaag in een vraaggesprek met deze krant: ,,Ik had in de pers gelezen wat de plannen van het bestuur van Getronics waren. Ik dacht: dat kan niet waar zijn. Dat is níet de oplossing.'' Wagenaar was geen aandeelhouder van Getronics. Hij trok zich de Werdegang van het bedrijf aan omdat Getronics voor hem ,,Hollands glorie'' was. ,,Ik dacht: er is een typisch bancaire oplossing gekozen waarbij de ene stakeholder een positie krijgt ten koste van een andere stakeholder.'' Aandeelhouders van Getronics verzetten zich fel tegen de oplossing van Wagenaars voorgangers Van Voorst en Docter, waarbij obligatiehouders werden afgekocht met nieuwe aandelen. Wagenaars plan was om een klein deel van Getronics te verkopen en daarmee de schulden af te lossen.

Ververs zegt dat hij ,,er wel even aan moest wennen'' dat Wagenaar op eigen initiatief bij hem kwam. Maar hij vond het plan ,,ondernemend'' en Wagenaar zelf ,,dynamisch, daadkrachtig''. Wagenaar werd aangesteld als interim-manager, samen met de Duitser Axel Rückert. In november vroegen de commissarissen aan Wagenaar om zich voor langere tijd aan Getronics te verbinden. Hij had in september al een bonus van 800.000 euro gekregen.

De koers van Getronics liep in een jaar sterk op, van 9 cent naar 2,43 euro vandaag.

VRAAGGESPREK pagina 14