Voorkeur Theater

Nijntje is er weer

Ook in de tweede kleutermusical over Nijntje maakt het meisje precies de dingen mee waar het publiek zichzelf in herkent: ze gaat logeren, ze houdt pappa voor de gek, ze speelt met haar vriendinnetje en ze gaat voor het eerst naar school. Daar heeft de meester drie konijntjes op het bord getekend. En hoe veel oren zijn dat? Het publiek mag meetellen. Librettist Ivo de Wijs plakt de avontuurtjes uit de boeken van Dick Bruna zo vernuftig aan elkaar, dat het zelfs de schijn van een doorlopend verhaal heeft. En De Wijs maakte er liedjes bij, die heel wat mooier rijmen dan Bruna zelf doet, en die door Joop Stokkermans afwisselend kwiek en lieflijk op muziek werden gezet. Er zit zelfs een heel raak K3-parodietje tussen. In de speelse enscenering van Bruun Kuijt huppelt iedereen er guitig op los, terwijl het contact met de zaal geen moment verloren gaat. Eva Poppink is opnieuw meer dan vertederend als Nijntje; ze kan verbluffend grappig giechelen en speelt ontroerend mooi de gemengde gevoelens waarmee kleine Pluis de komst van een broertje of zusje tegemoet ziet. Van de andere vijf spelers valt vooral Pim van Alten op als de pappa die af en toe zo dom uit de hoek kan komen – en daarvan steeds een knap komisch nummertje maakt.

24 april Gorinchem, Nieuwe Doelen. 25 april Groningen, Stadsschouwburg. 28 april Kerkrade, Parkstad Limburg Theater 30 april Helmond, `t Speelhuis. 1-5 mei Rotterdam, Oude Luxor. Tournee t/m 2 juni en volgend seizoen. Inl 0900-9203, www.nijntje.nl

Eindspel

Doordat Jacob Derwig op Goede Vrijdag vader is geworden van zoon Roman heeft `t Barre Land Eindspel van Beckett die dag in de Kunstmin in Dordrecht afgelast. Morgen wordt deze voorstelling daar ingehaald. Derwig speelt de slaafse knecht Clov, de ondergeschikte van de tirannieke Hamm. Hij interpreteert de rol anders dan gewoonlijk: niet nederig maar speels. Ook Martijn Nieuwerf als Hamm weet op superieure manier een Beckett-personage te vertolken dat niet zwart is, maar helder en spotlustig.

23 april Dordrecht, Kunstmin. Inl 078-6397979 of www.barreland.nl

Omstanders

Twee vrouwen (Ria Eimers en Carla Mulder) vlijen zich neer op het gras aan de oever van de rivier, waarin zij een man (Joep Onderdelinden) zien verdrinken. Ze redden hem niet, maar vragen hem zijn laatste flits te beschrijven. In razende vaart somt hij allerlei beelden op. Omstanders van Toon Tellegen is meer lyrisch proza dan toneel, maar daarom niet minder mooi.

22 april Zwolle, Odeon. 24 april Gouda, Goudse Schouwburg. 27 april Arnhem, Schouwburg. 28-29 april Utrecht, Stadsschouwburg. Tournee t/m 3 juni. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl

Demonen

Het Nationale Toneel brengt een van Lars Noréns variaties op Albees Wie is er bang voor Virginia Woolf? Een echtpaar houdt het huwelijk gaande met ruzie, treiterij en minnespel. De buren dienen als toeschouwers, als boksbal en worden uiteindelijk ook aangestoken. In dit psychologisch drama schitteren: Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Marie-Louise Stheins en Roef Ragas.

22 april Oss, Lievekamp. 23-24 april Den Haag, Kon Schouwburg. 27 april Leeuwarden, Harmonie. 29 april Meppel, Ogterop. 1 mei Drachten, Lawei. Tournee t/m 15 juni. Inl 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl.