VOORKEUR REGIO

AMSTELVEEN

Bloeiende Maagden

Na Mel Gibson komen de Bloeiende Maagden ook met een Passiespel, waarin zij op cabareteske wijze leven en lijden van de zoon van God verbeelden. In I.N.R.I. poetsen zij het Bijbelverhaal vrolijk op, met zang en dans. Junior heeft een beetje new age getinte boodschap: alles is perfect, alles is liefde: áls je er maar in gelooft. Zijn vader wil dat de zoon meer op de vorm, op de shów let. Zo wordt het lijdensverhaal een verhaal van vaders en zonen.

23 april Amstelveen, Schouwburg. ook 24 april Zaandam, Zaantheater.

DE RIJP

Torenuurwerken

Midden in Noord-Holland, tussen Schermer en Beemster, ligt het Schermereiland. Gisteren werd hier, in het dorp De Rijp, Museum in `t Houten Huis, een nieuw Museum voor het Schermereiland geopend in twee achttiende eeuwse huizen aan de Tuingracht. Naast de vaste opstelling, die betrekking heeft op de geschiedenis van het Schermereiland, is er een tijdelijke tentoonstelling ingericht over torenuurwerken.

`De Hoogste Tijd - torenuurwerken door de eeuwen heen' t/m 27 juni in Museum in `t Houten Huis, Tuingracht 13, de Rijp. za en zo 13-17u. In juli en aug. di-zo 13-17 u. Inl 0299-671286 of www.houtenhuis.nl

SPANBROEK

Tamara de Lempicka

Michel Didier geeft 25 april (14u) een lezing over kunstenares Tamara De Lempicka in het Frisia Museum.

Frisia Museum, Spanbroekerweg 162. Inl/res 0226-351111 & www.frisiamuseum.nl

UTRECHT

Lezingen/debat

fotografe Céline van Balen is 23 april (20u) te gast bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK)

UCK, Ganzenmarkt 14. Inl/res 030-2339944 & www.uck.nl

Salon Saffier organiseert 25 april (15u) het programma Spelen met woorden door Henk van Ulsen. Teksten van o.a. Annie M.G.Schmidt, Rutger Kopland, Kees van Kooten, Gerard Reve, Martinus Nijhoff en Ida Gerhardt. Salon Saffier,werfkelder onder Nieuwegracht 48. Res/inl 030-6701020 & www.slau.nl

Terrorisme: wat brengt mensen tot terrorisme, symposium op 27 april (15u) met lezingen, workshops en een forum. Inl/res Bureau Studium Generale 030-2532436 & studgen@sg.uu.nl

`Brussels Rules?'is de titel van een Europees verkiezingsdebat op 28 april (20u). De Europarlementariërs van de verschillende partijen debatteren olv Liesbeth de Moor over drie belangrijke Europese onderwerpen. Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9. Res/inl 030-2332430 & www.TUMULTdebat.nl

The Bronx

Debuutalbum White Drugs van gitaargroep The Bronx uit Los Angeles, dus helemaal niet uit de Newyorkse wijk waarnaar ze genoemd zijn, werd letterlijk opgenomen in een omgebouwde garage en voldoet dus aan de straatwaardigheidscriteria van de nieuwe garagerockgeneratie. Veel van hun liedjes werden nog even snel voor de opname in elkaar geflanst, dus ook in dat opzicht kunnen The Bronx geen symfonische jazzrocktendensen worden aangerekend op 27 april in Ekko.

27 april 20u30 Ekko res 030-2317457.

Het Radio Kamerorkest geeft 24 april 20u15 in Vredenburg olv Gérard Korsten een Mozartconcert met de ouverture Don Giovanni, het Hoornconcert (solist: Jacob Slagter) en de Symfonie nr 40.

ZAANDAM

Werk in uitvoering

In drie tentoonstellingen besteedt het Zaans Museum aandacht aan de industrie in de Zaanstreek. In de expositie De Fabriek wordt alles wat dit industriegebied in de afgelopen eeuw heeft voortgebracht samengesmolten tot één totaalproduct dat volgens het museum `zijn weerga niet kent'. De tentoonstelling Zaans en Zo is bedoeld voor kinderen en toont een bedrijf waar steeds nieuwe producten worden ontworpen. Bij Werk in Uitvoering geven beeldend kunstenaars Joke Konijn en Barbara Guldemond als `startende ondernemers' hun visie op werk en werkgelegenheid.

`Werk in uitvoering. een moderne visie op werk' t/m 29 aug Zaans Museum, Schansend 7 Zaandam. Di-za 10-17u, zo 12-17u. Inl 075-6162862 of www.zaansmuseum.nl