Voorkeur Film

Kill Bill Vol. 2

Wie kan in een enkele zwart-wit openingsscène een film noir in een western laten veranderen, een voice-over én een flashback gebruiken, zijn hoofdpersoon met een vette postmoderne knipoog laten citeren uit de `recensies' over haar vorige filmische incarnatie én maximale emotionele betrokkenheid bereiken bij een beeld dat in feite niet meer is dan een geheugensteuntje aan `wat vooraf ging': de slachtpartij in de Two Pines Wedding Chapel? Dat kan Tarantino in Kill Bill Vol. 2. Net als het eerste deel is deze film weer een virtuoze choreografie van ook voor de niet honderd procent ingevoerde filmliefhebber intuïtief herkenbare citaten uit obscure genrefilms. Uma Thurman, in het eerste deel neergeschoten tijdens de repetitie voor haar huwelijk, maakt nu haar vergeldingsreis af.

Hoewel minder gewelddadig dan zijn voorganger is ook Kill Bill 2 nog steeds geen film voor mensen met een zwakke maag. De vechtpartijen zijn misschien minder extensief, maar de gruwelen doelgerichter en venijniger. En deze film is aan het einde echt afgelopen, als de `rust in de jungle' hersteld is.

Regie: Quentin Tarantino. Met: Uma Thurman, David Carradine, Michael Madsen, Daryl Hannah, Chia Hui Liu, Michael Parks. In: 96 bioscopen.

De Zaak Alzheimer

De dood van een ranzige cafébaas die zijn dochtertje als hoer uitbaat, brengt een kettingreactie van moorden op gang in en om Antwerpen.

De meeste moorden worden gepleegd door de aftakelende huurmoordenaar Angelo.

Als hij zich realiseert aan wat voor opdrachtgevers hij zichzelf heeft verhuurd, keert hij zich tegen `het krapuul' en begint, opgejaagd door twee rivaliserende politiekorpsen, een verbeten kruistocht.

Regie: Erik van Looy. Met: Jan Decleir, Koen de Bauw, Freddy De Smedt, Jo de Meyere. In meer dan 9 bioscopen.

Secret Window

Johnny Depp is de gekwelde horrorschrijver Mort in een duizelingwekkende Stephen-Kingverfilming. Gescheiden, eenzaam en geblokkeerd wordt hij op een dag in zijn buitenhuisje door een man (John Turturro) bedreigd: Mort zou zijn laatste boek van hem hebben overgeschreven. Hij krijgt vier dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen. Door de indringende camerastijl benauwende thriller over een schrijver die worstelt met een writer's block en zijn echtscheiding.

Regie: David Koepp. Met: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Timothy Hutton. In: 35 bioscopen.

Het Zuiden

Truth is stranger than fiction, zeggen ze wel en Het Zuiden test hoeveel waarde de kijker aan dat gezegde hecht. Martin Koolhoven filmde het verhaal van de eigenaresse van een wasserij (Monic Hendrickx) met maar één borst die wraak neemt op een haar minnaar, een vrachtwagenchauffeur (Frank Lammers), die haar afwees en langzaam gek wordt. De camera zit Monic Hendrickx zo dicht op de huid dat het soms is alsof haar rug ons de weg verspert.

Regie: Martin Koolhoven. Met: Monic Hendrickx, Frank Lammers, Oksana Akinshina. In: 9 bioscopen.

Kitchen Stories

In Noorwegen onderzochten statistici vlak na de oorlog het gedrag van vrijgezellen in hun keuken. Bent Hamer ontvouwt in Kitchen Stories (Salmer fra køkkenet) op basis van dit gegeven een droge intrige vol droge humor, die nergens koket wordt, nergens naar de Jiskefet-pret afdrijft, nooit absurd is, alleen maar absurd líjkt omdat-ie volkomen origineel is. Hamer is een man die een grap vertelt en daarbij zijn gezicht in de plooi houdt.

Regie: Bent Hamer. Met: Joachim Calmeyer, Bjørn Floberg, Tomas Norström, Reine Brynolffson, Lennart Jähkel. In: 5 bioscopen.