Voorkeur Beeldende Kunst

Weense avant-garde

De beeldhouwer Fritz Wotruba (1907-1975) was na 1945 de spil van het Oostenrijkse kunstleven. Tot in de jaren zestig was in Oostenrijk alleen in zijn galerie Würthle internationale moderne kunst te zien. Wotruba was de enige Oostenrijkse kunstenaar die in de decennia na de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van de ontwikkeling van de internationale moderne kunst. Hij zag het als zijn taak om zich in te zetten voor de culturele wederopbouw van zijn land. In het Haags Gemeentemuseum is nu een schitterende tentoonstelling gewijd aan het tentoonstellingsbeleid van galerie Würthle waar Wotruba verantwoordelijk voor was, de beelden van Wotruba zelf – die slechts bij hoge uitzondering in ons land zijn te zien –, de verzameling Fritz Kamm, en de Weense avant-garde aan het begin van de twintigste eeuw. Er zijn ruim tweehonderd werken bijeengebracht, afkomstig uit de Stiftung Sammlung Kamm in het Zwitserse Zug, het Albertina Museum in Wenen, de Fritz Wotruba-Verein in Wenen en uit de collectie van het museum zelf.

Er is werk van de buiten Oostenrijk totaal onbekende Richard Gerstl, van de Oostenrijkse kunstenaars Gustav Klimt, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, Josef Hoffmann en van Duitse en Franse tijdgenoten die van invloed waren op de twintigste-eeuwse Weense avant-garde.

Fritz Wotruba en de Weense avant-garde. Klimt, Schiele, Klee t/m 4 juli in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag.

Open: di-zo 11-17u.

En verder

Yinka Shonibare, Double Dutch t/m 24 april en Charlotte Schleiffert t/m 9 mei Museum Boijmans v Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Vis vitalis; stillevens van Hollandse en Vlaamse meesters, 1550-1700 t/m 9 mei Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di t/m zo 11-17u; Alphonse Mucha, meester van de Jugendstil t/m 23 mei en foto's van Edward Steichen t/m 25 april Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Van Corot tot Cézanne t/m 9 mei Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.

Dante Gabriel Rossetti

Op de mooi onderbouwde expositie over Dante Gabriel Rossetti (1828-1882) in het Van Goghmuseum zijn alle grote werken van de schilder present. De Pre-Raphaelite Rossetti is vooral te zien als schepper van decadente dromen van hypergevoelige, in zichzelf gekeerde vrouwen, van verholen erotiek. Rond 1860 begom Rossetti grote vrouwenportretten in Venetiaanse stijl te maken, vooral van zijn vaste model en latere vrouw, de beeldschone, maar tragische Elizabeth Siddal.

Dante Gabriel Rossetti t/m 6 juni in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u.

Vlaamse Pracht

Nu het Rijksmuseum voor een verbouwing zijn deuren heeft gesloten is een groot deel van de Vlaamse verzameling verhuisd naar het Bonnefantenmuseum. Met die schilderijen, de eigen collectie en bruiklenen beschikt het Bonnefanten nu over de grootste collectie Zuid-Nederlandse schilderkunst in Nederland. Op de expositie Vlaamse pracht uit de 16de en 17de eeuw worden `kleine meesters' en de grootmeesters van de Vlaamse barok Rubens, Van Dyck en Jordaens getoond.

Vlaamse pracht uit de 16de en 17de eeuw, Bonnefanten Mus, Av Ceramique, Maastricht. Di-zo 11-17u.

Albert Eckhout

In opdracht van de gouverneur-generaal van Brazilië, Johan Maurits van Nassau-Siegen, schilderde Albert Eckhout (1610-1666) de lokale bevolking. Deze uitzonderlijke schilderijen hangen samen met ruim twintig andere schilderijen van zijn hand op de eerste expositie die gewijd is aan het oeuvre van deze schilder, In Brazilië, in het Mauritshuis. Eckhouts schilderijen vormen steeds een paar en voorzover het de attributen betreft zijn ze heel precies.

In Brazilië met Albert Eckhout t/m 27 juni in het Mauritshuis, Korte Vijverberg, Den Haag. Di-za 10-17u, zo 11-17u