Voorkeur Amsterdam

FOTOGRAFIE

Zoo was Artis 1950-1990

Op grote fotopanelen in de dierentuin Artis worden 170 zwart-wit foto's geëxposeerd die tussen 1950 en 1990 door persfotografen in Artis werden gemaakt. De foto's, afkomstig uit het Nationaal Archief, laten zien hoe sterk de omgang tussen mens en dier in de afgelopen decennia is veranderd. Zo is voeren en aanraken nu verboden, maar op foto's uit de jaren vijftig knuffelen kinderen babytijgertjes, doet een nijlpaard zich tegoed aan oliebollen en roken een aap en zijn verzorger samen vrolijk een sigaret.

Het Nationaal Archief brengt met deze nostalgische tentoonstelling in Artis voor het eerst zijn fotocollectie naar buiten. Een half miljoen foto's uit deze collectie - inclusief alle Artisfoto's - zijn sinds kort te bekijken op internet (www.nationaalarchief.nl).

Zoo was Artis 1950-1990. 40 jaar Artis op foto's uit het Nationaal Archief t/m maart 2005 in Artis, Plantage Kerklaan. Dag. 9-18 u. www.artis.nl

POP

The Hackensaw Boys

Er spoelt deze dagen in het kielzog van het Blue Highways festival een Americana-golfje over Nederland. Die muziek doet het in Nederland vooral goed buiten de grote steden, maar Paradiso durft het toch aan The Hackensaw Boys drie achtereenvolgende dagen in de bovenzaal te zetten. Daar mogen ze proberen om met hun virtuoze bluegrass uit de Blue Ridge Mountains de stadse luisteraars te overtuigen.

26, 27 en 28 april 22u30u Paradiso res 020-6264521.

EXPOSITIE

spring_alpha

Het afgelopen jaar verbleef de Schotse kunstenaar Simon Yuill als artist-in-residence bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Hier voltooide hij de eerste fase van zijn project spring_alpha, een computerspel in een gesimuleerde omgeving die gebaseerd is op tekeningen van kunstenaar Chad McCail. Op een expositie wordt het ontstaansproces inzichtelijk gemaakt.

Spring_alpha van Simon Yuill en Chad McCail t/m 6 juni in het Ned Instituut voor Mediakunst, Keizersgracht 264. Di t/m za 13-18u.

MUZIEK

Mahler

In de serie `Muziek en scene' gaat de aflevering `Für dich leben, für dich sterben' op dinsdag 27 april in de Kleine Zaal het Concertgebouw over de componist Gustav Mahler.

De bariton Maarten Koningsberger zingt liederen van Mahler, begeleid door de pianist Kelvin Grout. De danser en choreograaf Dries van der Post danst een eigen choreografie waarin de somberheid en de vitaliteit van de componist worden verbeeld.

27 april 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw res 020-6718345.

THEATER

Kom maar bij het vrouwtje

In zijn monoloog Kom maar bij het vrouwtje speelt Servaes Nelissen een alleenstaande onderwijzeres te Purmerend. Ze teert op de bitterzoete herinnering aan een voorbije relatie met de schoolfotograaf. Verder heeft ze haar platen van Bob Dylan en haar twee katten. Kom maar bij het vrouwtje is bijna ondraaglijk treurig én licht. Nelissen speelt aansluitend Op dagen van scherp licht, een melancholieke monoloog van een cafébaas.

23 april Frascati, Nes 63. Inl 020-6266866 of www.nestheaters.nl