Uw baas verdient beter

Da's ook wat! Tienduizenden kilometers de auto schadevrij door het drukke verkeer gemanoeuvreerd en nooit een stukje in de krant. Rij je voor het eerst in tien jaar één keer een huis binnen, en ja hoor, direct journalisten die op de klap afkomen.

In de financiële pers werkt het niet anders. De bestuursvoorzitter die zijn salaris marginaal ziet toenemen komt niet in de publiciteit. De top van ING, die er vorig jaar de helft bijkreeg, kon wél op grote koppen rekenen. En niet alleen op media-aandacht. Minister De Geus van Sociale Zaken hekelde ,,enorme inkomensstijgingen aan de top''.

Jammer, die aandacht voor incidenten, vindt Jacques Schraven. De reactie bij de voorman van de werkgevers is voorstelbaar: aan de kant van de werknemers wordt om soberheid gevraagd en dan komt ophef over dergelijke incidenten slecht uit. En bij de meeste bedrijven is helemaal geen sprake van graaiende topmannen, zo toonden de werkgevers gisteren in een studie aan. In doorsnee gingen de directeuren er vorig jaar inclusief bonus 6 procent op vooruit, volgens VNO-NCW slechts iets meer dan de werknemer.

Matigheid alom. Toch zal het onderzoek er niet in slagen de schijnwerper van de topsalarissen af te halen. De aandacht richt zich nu eenmaal op incidenten en die zijn er door de wijze van onderzoeken in het rapport uitgefilterd. In plaats van op zoek te gaan naar de gemiddelde loongroei werd gekozen voor de mediaan: het midden van alle loonstijgingen die de onderzochte 1.700 bestuurders vorig jaar hebben gekregen. Uitschieters als ING zouden het beeld te zeer vertekenen.

Wel wordt vermeld dat een kwart van de bestuurders de inkomsten (inclusief bonus) met meer dan 16 procent zag toenemen. Verder worden tekengelden, vertrekregelingen en verhuisvergoedingen buiten beschouwing gelaten. Omdat veel bestuurders niet meer dan vijf jaar aan het bewind zijn, kunnen deze vergoedingen een forse impact hebben op de inkomsten.

Los hiervan, de kritiek van de man in de straat richt zich helemaal niet op de 945.000 mensen die volgens het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen een directiefunctie hebben. In het voetbal krijgt de eredivisie de meeste aandacht, in het zakenleven de 25 grootste beursfondsen (AEX). Niemand kan betwisten dat daar grote loonstijgingen en miljoenenbonussen voor de top veel voorkomen. En die zorgen voor de brandstof voor de maatschappelijke discussie.

Jammer voor die duizenden directeuren die zich keurig matigen. Die komen hoogstens in het nieuws na een stuurfoutje.