Twee generaals in Georgië ontrouw

Het conflict tussen de regering van Georgië en die van het rebelse autonome gebied Adzjarië dreigt zich opnieuw toe te spitsen. Twee Georgische generaals hebben de afgelopen dagen hun trouw aan de regering van president Michail Saakasjvili in Tbilisi opgezegd en de kant van de Adzjarische leider Aslan Abasjidze gekozen.

Eerder deze maand liet generaal Roman Doembadze, bevelhebber van de in Adzjarië gelegerde 25ste brigade van het Georgische leger, weten dat hij alleen nog de bevelen van Abasjidze zou opvolgen. Doembadzes brigade telt 557 man, die hem naar zijn zeggen trouw zijn. In Georgië is evenwel gezegd dat 90 procent van de brigade Doembadze niet trouw is en dat de generaal voornamelijk voor zichzelf spreekt. De eenheid zou inmiddels uit Adzjarië zijn teruggetrokken. Doembadze is inmiddels ontslagen. President Saakasjvili heeft gezegd dat hij hem ,,duur zal laten betalen'' voor zijn ,,verraderlijke overlopen naar een lokale criminele groep'' en gisteren hebben de autoriteiten in Tbilisi een arrestatiebevel tegen Doembadze uitgevaardigd.

Gisteren schaarde zich een tweede Georgische generaal aan de kant van de Adzjariërs. Moerad Tsintsadze, bevelhebber van een 300 man sterke brigade van het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken, gelegerd in Adzjarië, zei dat er te veel druk op hem wordt uitgeoefend vanuit Tbilisi en dat hij daar niet langer aan wilde toegeven. Ook hij wil alleen nog naar Abasjidze luisteren. Tsintsadze prees Doembadze als ,,een held''.

Het overlopen van de generaals maakt duidelijk dat de problemen tussen Abasjidze en Saakasjvili niet uit de wereld zijn. Adzjarië is een relatief welvarende regio in het zuidwesten van Georgië, grenzend aan Turkije. Abasjidze regeert er met steun van een Russische legereenheid als een feodaal vorst, runt een smokkelnetwerk op Turkije en trekt zich al jaren niets aan van Tbilisi. Eerder dit jaar werd president Saakasjvili de toegang tot Adzjarië ontzegd. Daarop riep hij een boycot van de regio uit. Na bemiddeling van Rusland kwam het tot een dialoog tussen de beide leiders, die eindigde met volledige overeenstemming over alle uitstaande thema`s. Zo werd afgesproken dat de afdrachten van douane-opbrengsten uit Adzjarië aan de staatskas van Georgië worden hervat en dat Abasjidze zijn milities zou ontwapenen. Later evenwel werd in Tbilisi gezegd dat Abasjidze zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Abasjidze beschuldigde gisteren Saakasjvili van pogingen ,,alle macht naar zich toe te trekken''. Hij uitte zich woedend over de weigering van de Georgische president om de wereldkampioenschappen schaken voor vrouwen in de Adzjarische hoofdstad Batoemi te laten plaatsvinden. ,,De president gaat alle grenzen te buiten. Ik zeg dat heel onomwonden. Hij oordeelt zonder na te denken. Hij maakt zich meester van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Hij maalt niet om wat hij zegt en hij beledigt de mensen'', aldus Abasjidze.