Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor een nieuw lesprogramma voor seksuele voorlichting aan alle kinderen van groep 1 tot en met groep 8 van de basisschool. Verder de verhuisgekte in het Europees Parlement. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Portret van de carrière van Mabel Wisse Smit. Over haar bevlogenheid, contacten en invloed vertellen o.a. oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve en oud-VN-gezant in voormalig Joegoslavië Thorvald Stoltenberg. En een reportage over het uitsterven van paling. Ned.1, 20.30-21.02u.

Rondom tien. Debat over de vraag of Nederland doorschiet in z'n liefde voor het voetbal. Met o.a. sportverslaggeefster Barbara Barend, voetbalfan Willemijn Francissen, schrijfster Annegreet van Bergen en RTL-presentatrice MariCarmen Oudendijk. Ned.1, 21.48-22.38u.

DOCUMENTAIRE

Max in alle Staten. Max Westerman signaleert bijzonderheden in Amerika. Gisteren door Floris-Jan van Luyn in tv-vooraf besproken. RTL4, 21.00-21.30u.

Zembla: Wachten op de zuster. Reportage uit het verpleeghuis voor demente bejaarden De Twaalfhoven in Winsum waar de bewoners door personeelsgebrek in onmenselijke omstandigheden verblijven. Ze mogen niet naar buiten, worden een keer per week gedoucht en soms vastgebonden omdat er geen toezicht is. Ned.3, 21.15-22.00u.

Alisons grote geluk. Laatste deel in een drieluik over kunstenares Alison Lapper die geboren is zonder armen en voor haar onhandelbare peuter van twee jaar moet zorgen. Ned.1, 23.08-0.07u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn politiek commentator van de Telegraaf Kees Lunshof en documentairemaker Willy Lindwer. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT & MUZIEK

DolceVita. De cabaretiers André van Duin, Paul de Leeuw en Seth Gaaikema praten over de kunst van het vak en verschillen tussen tv en theater. Ned.1, 17.40-18.30u.

Jazzkelder. Archiefopnamen van pianist Horace Silver, gitarist Wes Montgomery, saxofonist Cannonball Adderley en pianist Thelonious Monk. Ned.3, 0.35-1.30u.

FILM

The Two Jakes (Jack Nicholson, 1990, VS). Nicholson voert zichzelf andermaal ten tonele als private eye J.J. (Jake) Gittes in laat en minder overtuigend vervolg op klassieker Chinatown. Vol van gemene zaakjes in het Los Angeles van 1948. RTL5, 20.30-23.00u.

Eddie (Steve Rash, 1996, VS). Komisch vehikel voor Whoopi Goldberg. Frank Langella benoemt haar bij wijze van publiciteitsstunt tot coach van de New York Knicks (basketbal). Met veel bekenden. SBS6, 20.30-22.30u.

Extreme Measures (Michael Apted, 1996, VS). Hugh Grant als jonge, bevlogen arts in een door zijn eigen firma Simian geproduceerde medische thriller vol ethische dilemma's en met Gene Hackman als diabolische neuroloog. Net5, 20.30-22.50u.

Virtuosity (Brett Leonard, 1995, VS). Schreeuwerige, op papier interessante thriller speelt in de nabije, vollledig computergestuurde toekomst. Denzel Washington versus een virtuele bad guy (Russell Crowe) wiens karakter werd samengesteld uit die van 200 seriemoordenaars en andere criminelen. Veronica, 22.00-23.50u.

The Cutting Edge (Paul M. Glaser, 1992, VS). Ouderwets melodrama voltrekt zich goeddeels op de kunstijsbaan. Welgestelde kunstrijdster Moira Kelly gaat oefenen met arme afgekeurde ijshockeyer D. B. Sweeney. Net5, 22.50-0.40u.

Edie & Pen (Matthew Irmas, 1997, VS). Echo's van Thelma & Louise klinken door in nergens in de bioscoop uitgebrachte tragikomedie. Twee zojuist gescheiden vrouwen – Jennifer Tilly en Stockard Channing – babbelen en ruiken aan nieuwe romances in 'echtscheidingshoofdstad' Reno. BBC1, 1.20-3.00u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van huisvrouw G. Stuurman in Rotterdam aandacht voor het onafhankelijke kunstenaars-instituut De Ateliers '63 dat mogelijk geen subsidie meer krijgt. De kunstenaars Marlene Dumas, Erik van Lieshout en Marijke van Warmerdam maken duidelijk wat er verloren dreigt te gaan. 747AM, 21.02-23.00u.

Besmet! Eerste deel van een geënsceneerde radioserie over levensbedreigende epidemieën in Nederland. Aan de orde komt de vraag welke maatregelen er genomen moeten worden om dergelijke rampen te voorkomen. Morgen, Radio 1, 9.04-12.00u.