`Spanjaard Rodrigo Rato nieuwe directeur van IMF'

De Spaanse oud-minister van Financiën Rodrigo Rato wordt de nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat stellen bronnen binnen het IMF, nadat Rato dinsdag als enige Europese kandidaat naar voren is geschoven.

Rato zelf zei gisteren vereerd te zijn de Europese kandidaat te zijn, maar dat de beslissing voor zijn aanstelling afhangt van andere landen. Binnen het IMF bestaat de echter overtuiging dat de Verenigde Staten zich eveneens achter de Europese kandidaat opstellen. Europa levert traditioneel de directeur van het IMF, en de VS de president van zusterorganisatie de Wereldbank. Vier jaar geleden, toen de Fransman Michel Camdessus als IMF-directeur aftrad, keurden de VS de Duitse kandidaat Caio Koch-Weser nog af en moest Duitsland halsoverkop met een alternatief komen in de persoon van Horst Köhler. Köhler stapte begin dit jaar op, omdat hij kandidaat is voor het presidentschap van Duitsland.

Volgens hoge functionarissen bij het IMF zullen de VS ditmaal zonder meer akkoord gaan met Rato, ook om de gespannen verhoudingen met de EU-landen niet verder op scherp te zetten. De EU-landen en de VS kunnen als grootste aandeelhouders van het IMF in feite samen beslissen over de kandidaat. Gezien de vraagtekens die ontwikkelingslanden hebben gezet bij het automatisme dat de EU de IMF-directeur levert, is van belang dat de Latijns-Amerikaanse landen zich ook achter Rato hebben geschaard.

Rato's rivaal, de door Frankrijk en Duitsland gesteunde Jean Lemierre, viel maandag af nadat hij voor een nieuwe termijn van vier jaar werd benoemd als president van de Oost-Europabank. Rato's benoeming zal dit weekeinde, bij de voorjaarsvergadering van het IMF in Washington, haar beslag krijgen.

Rato (55) is een man die met recht een liberaal mag worden genoemd, zo meldt onze correspondent in Madrid. Gevormd door zijn studie economie aan de universiteit van Berkeley was hij bij uitstek een vrijemarkteconoom, hetgeen vrij zeldzaam was in Spanjes conservatieve kring. Recent gepromoveerd als doctor in de economie en met zijn staat van dienst als minister kan zijn positie als gezaghebbend worden aangemerkt.

portret: pagina 15

    • Maarten Schinkel