Sony biedt 5 miljard dollar voor MGM

De Japanse elektronicafabrikant Sony en twee Amerikaanse investeringsmaatschappijen zijn in vergevorderde onderhandeling over de gezamenlijke aankoop van de Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). De partijen zouden vijf miljard dollar (4,2 miljard euro) voor de filmproducent willen betalen.

Sony nam het initiatief tot de onderhandelingen, omdat het de rechten wil verwerven die MGM heeft op de ruim vierduizend films die het in zijn bestaan heeft geproduceerd. Daaronder vallen onder meer de James Bond-films, die van de Pink Panther, en vele Oscar-winnaars. De rechten vormen een solide inkomstenbron door de verkoop van dvd's, video's en uitzending op televisie.

Analisten merken op dat er al vaker is gepraat over de overname van MGM. Zij zien het bod van Sony als het begin van een nieuwe strijd om de beroemde filmstudio's. MGM is voor 74 procent eigendom van de 86-jarige investeerder Kirk Kerkorian en zijn investeringsmaatschappij Tracinda. Hij kocht MGM in 1996 voor 1,3 miljard dollar.

,,Ze hebben al eerder met Sony gepraat, en met vele anderen'', zegt H. Vogel, beheerder van een beleggingsfonds in New York. ,,Maar de gesprekken met Sony lijken serieus.''

Volgens bronnen rond de onderhandelingen zijn de twee investeringsmaatschappijen die samen met Sony bieden de Texas Pacific Group en Providence Equity Partners. De drie zouden gezamenlijk 1,5 miljard dollar investeren aan eigen vermogen en de rest lenen. MGM laat zich in de onderhandelingen vertegenwoordigen door zakenbank Goldman Sachs.