Polen blijft `dit jaar' in Irak

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken ontkent dat Polen, in navolging van Spanje, van plan is om troepen uit Irak terug te trekken. De Poolse deelname aan de Amerikaanse operatie in Irak wordt in principe wel afgebouwd, zoals eerder al was gepland.

,,Dit jaar zullen we onze troepen op gelijk niveau houden'', zei minister Wlodzimierz Cimoszewicz. Vanaf volgend jaar zal met het verkleinen van de troepenmacht worden begonnen ,,als het proces in Irak dat toestaat'', aldus de minister.

De vertrekkende Poolse premier Leszek Miller stichtte gisteren verwarring over Polens beleid. ,,We kunnen niet negeren dat Spanje en anderen vertrekken'', zei hij. ,,We zullen geen overhaaste stappen zetten. Maar het probleem bestaat. Ik kan niet zeggen wanneer we vertrekken, maar ik weet zeker dat de nieuwe premier hierover preciezer zal zijn.'' Miller besloot onlangs op 2 mei aanstaande – een dag na de toetreding van Polen tot de EU – af te treden na een muiterij binnen zijn partij, de sociaaldemocratische SLD. Zijn mogelijke opvolger, Marek Belka, heeft zich nog niet uitgelaten over de situatie in Irak.

Millers eigen woordvoerder zei later echter over de opmerkingen van de premier: ,,Polen zal zo lang als nodig in Irak blijven, totdat de situatie is gestabiliseerd. Polen heeft niet overwogen en overweegt niet om troepen terug te trekken.'' Ook de Poolse president Aleksander Kwasniewski ontkent dat er plannen zijn voor terugtrekking. ,,We zijn nog steeds in Irak en wachten op een beslissing van de Verenigde Naties'', aldus zijn woordvoerder. ,,We denken nu aan volgend jaar. Het plan was om volgend jaar troepen te reduceren en we hopen dat het gat dat in de troepenmacht ontstaat zal worden opgevuld door Iraakse soldaten.'' Het Spaanse besluit om terug te trekken heeft ,,helemaal geen invloed'' op Polen, aldus de woordvoerder. De Poolse onderminister van Defensie zei dat er ,,geen strategie en geen datum'' voor een Poolse aftocht uit Irak is.

In Irak zijn 2400 Poolse soldaten gelegerd. Polen geeft in een eigen sector in Irak leiding aan aan 9500 soldaten uit 23 landen. In Polen zelf bestaat grote zorg over aanslagen.