Om naar uit te kijken

TONEEL

Richard III ,,Een paard, een paard, een koninkrijk voor een paard!'' roept Richard III, Shakespeare's best geslaagde schurk, als hij door vijanden omringd is. Regisseur Johan Simons en schrijver Peter Verhelst maken voor ZT Hollandia een Richard III die slechts in verhaal nog aan Shakespeare doet denken. Deze Richard (Fedja van Huêt) is geen charmante duivel die ons laat meegenieten van zijn snode plannen om koning te worden en te blijven. Verhelsts Richard is eerder een idealistische zelfmoordterrorist met verlossers-trekjes die alles moet vernietigen. We beleven zijn ondergang als de nachtmerrie van zijn moeder (Frieda Pittoors). Met veel percussiemuziek.

Première 24 april Stadsschouwburg, Eindhoven. Tournee t/m 20 juni. Inl 040-2333633 of www.zthollandia.nl.

BEELDENDE KUNST

Just love me

De expositie Just love me in het Fries Museum heeft als ondertitel `Sekseverhoudingen vanaf de jaren '90'. Te zien zijn tekeningen, video's, foto's en installaties van bekende internationale kunstenaars die thema's aansnijden als seksualiteit, identiteit, gender en macht. Just love me omvat bijdragen van o.a. Rineke Dijkstra, Tracey Moffatt, Pipilotti Rist, Mike Kelley en Cindy Sherman.

`Just love me'. Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. 25 april t/m 20 juni, di t/m zo 11-17u. Inl 058-2555500 of www.friesmuseum.nl

MUZIEK

Andriessen/Adès

De ZaterdagMatinee in het Concertgebouw presenteert een dubbelconcert. Het Asko Ensemble, het Schönberg Ensemble en solisten geven olv Reinbert de Leeuw een uitvoering van Mausoleum van Louis Andriessen. Vervolgens leiden Lawrence Renes en vier andere dirigenten het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en soliste Susan Bickley in uitvoeringen van Four American Choruses en America, A Prophecy van componist Thomas Adès.

Matinee: 24 april 14u15 Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345. Live Radio 4 en herh 27 april 20u.

POP

Gipsy Kings

Zuidfrans zigeunerorkest met familiebanden met flamencozanger Jose Reyes en gitarist Manitas de Plata werd jaren tachtig wereldberoemd met Bamboleo. Popliefhebbers kennen de Gipsy Kings ook van hun Spaanstalige versie van The Eagles' Hotel California. Op de nieuwe cd Roots keren de Gipsy Kings terug naar hun flamenco-wortels.

24 en 25 april 20u Pepsi Stage, Amsterdam ZO res 020-4097969.

LITERATUUR

Librisprijs

Zes romans zijn genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2004, die 27 april wordt uitgereikt: Blauwbaards ontwaken van H.C. ten Berge, Buiten is het maandag van Bernlef, Een schitterend gebrek van Arthur Japin, Gran Café Boulevard van Tomas Lieske, Toen kwam moeder met een mes van Nicolien Mizee en Maïsroest van Rashid Novaire. De winnende titel wordt bekend gemaakt tijdens een diner, NPS en Vara doen verslag.

Libris Literatuurprijs 2004. Di 27 april Ned 3, 19u30; uitslag 22u30.

DANS

NDT I

In Essence of Dance van het Nederlands Dans Theater zitten twee premières: Mean Free Path is het eerste werk dat Canadees André Gingras voor NDT I maakt. William Forsythe's Duo is een ballet voor twee vrouwen dat in stilte wordt gedanst. Het programma wordt gecompleteerd met twee successen van vorig jaar: Z/na van Ohad Naharin en Hans van Manens jongste stuk Monologue, Dialogue, een weergaloze reeks vrouwensolo's en duetten.

Première 24 april Lucent Danstheater, Den Haag. Tournee t/m 11 mei. Inl 070-8800333 of www.ndt.nl.