Nieuw theater krijgt ronde vorm

Het musicaltheater dat producent Joop van den Ende gaat bouwen tegenover het RAI-gebouw in Amsterdam, wordt eind 2007 geopend en krijgt de naam VandenEnde Theater. Het ontwerp van de architecten Jo Coenen en Arno Meijs heeft een ronde, gekrulde vorm, die naar boven toe smaller wordt. Het gebouw wordt circa 40 meter hoog en biedt ruimte voor 1850 bezoekers. De bouwkosten worden geschat op 70 à 80 miljoen euro, waarvan Van den Ende en zijn vrouw ,,zeker de helft of meer'' als privé-schenking op tafel leggen. De rest komt voor rekening van zijn theaterbedrijf en moet worden terugverdiend uit de recettes.

Het VandenEnde Theater wordt zijn eerste nieuwbouw in Nederland. De producent plaatst zichzelf in de traditie van Oscar Carré en Abraham Tuschinski, die eveneens particuliere theaters in Amsterdam hebben gebouwd. Net als zijn musicaltheaters in Scheveningen en Utrecht, die in bestaande gebouwen werden gevestigd, wordt het nieuwe theater ingericht voor langlopende producties die niet op reis gaan. Van den Ende wil in Amsterdam echter ,,brutalere'' musicals programmeren dan in die twee andere: ,,Inhoudelijk tegen het cabareteske aan, dat past bij deze stad.'' Hij overweegt het theater te openen met de parodistische Broadway-hit The Producers van Mel Brooks. Paul de Leeuw staat op de nominatie voor één van de twee hoofdrollen.