Mortiergranaten op Nederlands kamp in Zuid-Irak

Voor het eerst is het Nederlandse kampement bij de Zuid-Iraakse stad As Samawah beschoten. Onbekenden vuurden de afgelopen nacht een aantal mortiergranaten af op Camp Smitty, waar het merendeel van de 1.275 Nederlandse militairen in Irak bivakkeert.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Defensie in Den Haag vielen er geen gewonden en was er geen schade van betekenis, ook al kwam een van de granaten tot ontploffing op het terrein van de basis. Een andere granaat kwam eveneens terecht in het kamp maar explodeerde niet. Het is nog niet duidelijk of er nog meer projectielen zijn afgevuurd.

De beschieting had plaats om 3.00 uur lokale tijd (1.00 uur Nederlandse tijd). Meteen daarna verhuisden de militairen naar bunkers in het kamp en werd de wacht versterkt. Patrouilles gingen er op uit om te zien of er nog sporen waren te vinden van de daders. De zoektocht had vooralsnog geen resultaat. Het kamp, dat vooral uit geprefabriceerde huisjes bestaat, is gelegen in de woestijn buiten As Samawah. De manschappen blijven voorlopig in verhoogde staat van paraatheid.

De frequentie van de schietincidenten in de provincie Al Muthanna is de laatste weken toegenomen. Het incident van vannacht volgt op drie andere schietpartijen, waarbij Nederlanders waren betrokken. In de nacht van dinsdag op woensdag werd een Irakees doodgeschoten bij een wegversperring bij de plaats Ar Rumaytha. De man zou een stopsignaal hebben genegeerd. Zaterdagavond raakte een man gewond in As Samawah bij een schotenwisseling met Nederlandse militairen. Vorige week donderdag vuurden onbekenden bovendien op het gebouw van de voorlopige bestuursautoriteit van de coalitie (CPA), waarna Nederlanders terugschoten. Bij dat incident vielen geen gewonden. De woordvoerster van Defensie verklaarde niets te kunnen zeggen over de identiteit van de mannen die op de Nederlanders hadden geschoten. PvdA-Kamerlid Koenders heeft naar aanleiding van de beschieting van vannacht minister Kamp (Defensie) verzocht om een nieuwe veiligheidsanalyse. Koenders verwees ook naar de bloedige aanslagen van gisteren in Basra, de grootste stad in Zuid-Irak. Daarbij kwamen 68 mensen om het leven.