Mogelijk nog meer troepen VS naar Irak

Het Amerikaanse leger bekijkt of het nog meer manschappen naar Irak moet sturen in verband met de intensivering van de vijandelijkheden. De toestand in Irak is ,,ernstig''.

Dat heeft de voorzitter van de verenigde chefs van staven, generaal Richard Myers, gisteren gezegd tijdens een hoorzitting in het Congres. Hij waarschuwde dat zo'n maatregel de militaire kosten in Irak nog zal verhogen, terwijl het budget al is overschreden. Er dreigt een tekort van 4 miljard dollar tegen het eind van de zomer, zei hij. De oorlog kost ongeveer 4,7 miljard dollar per maand.

De Amerikaanse troepenmacht in Irak telt nu 135.000 man, van wie 20.000 deze maand naar huis hadden zullen gaan maar drie maanden langer moeten blijven in verband met de verslechtering van de situatie zowel in sunnitisch als shi'itisch gebied. Verdere uitbreiding van het aantal militairen hangt volgens generaal Myers deels af van de toestand in Falluja, waar de Amerikanen gewikkeld zijn in een krachtmeting met sunnitische rebellen. Daarnaast vallen gaten door de terugtrekking van de militaire eenheden van Spanje, Honduras en de Dominicaanse Republiek. Myers zei dat al is vastgesteld welke eenheden kunnen gaan als versterking nodig is.

Ongeveer één op elke tien leden van de Iraakse veiligheidsdiensten heeft zich feitelijk tegen Amerikaanse troepen verzet tijdens het recente geweld, aldus generaal-majoor Martin Dempsey, commandant van de 1ste pantserdivisie. Nog eens 40 procent deserteerde, zei hij. Amerikaanse militaire autoriteiten, die zich aanvankelijk zeer lovend uitten over de nieuwe veiligheidsdiensten, stelden hun oordeel drastisch bij toen agenten en militairen faalden in Falluja en tegenover de militie van de radicale geestelijke Muqtada Sadr in shi'itisch gebied. Maar het was de eerste keer dat dergelijke cijfers werden genoemd.

Dempsey zei dat er nog steeds ,,zeer solide'' steun is onder de bevolking voor de Amerikaanse troepen in Irak. Maar hij erkende dat er ,,een vorm van afnemende instemming'' met de Amerikaanse militaire aanwezigheid bestaat onder de Irakezen naarmate de tijd vordert. ,,Er is een punt waar hoe goed we het ook doen, niet meer wordt geaccepteerd dat we hier een grote militaire aanwezigheid hebben.'' Het slechte functioneren van de Iraakse soldaten en agenten kan de Amerikanen er echter toe dwingen langer te blijven.

Het fragiele bestand in Falluja werd gisteren geschonden door, volgens de Amerikanen, een aanval van 60 rebellen op een Amerikaanse positie. Daarbij zouden 36 aanvallers zijn gedood. Elders in het land werd een ontvoerde Deense zakenman dood gevonden. Volgens de Deense televisie kan het gaan om een actie van criminelen. Irak worden nog verscheidene ontvoerde buitenlanders vermist.