Midden-Oostenconflict

De nieuwe Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Moratinos, verklaarde onlangs dat Al-Qaeda alleen verslagen kan worden wanneer het Israëlisch-Palestijns conflict is opgelost. Dit is zelfbedrog. Enkele feiten: de bijna dictatoriale macht van bijna alle Arabische leiders, de enorme werkloosheid en de voortgaande urbanisatie, het ontstellend hoge analfabetisme, de grote armoede van de bevolking, de doordringende invloed van de godsdienst en de algemene uitzichtloosheid van het bestaan.

Onlangs hebben Egyptische geleerden erkend dat onder Arabische bevolkingen grote ontevredenheid is ontstaan met hun levensomstandigheden, een diepe frustratie omdat zij zelf kunnen zien op internet en op televisie (het gebruik van eigen televisieschotels neemt toe) hoe de situatie in Arabische landen verschilt van die in West-Europa en Amerika.

Misschien is dit inderdaad een van de oorzaken van het moslimterrorisme. De ontevredenheid met de eigen levensomstandigheden, samen met de afgunst op de `rijkdom' van het Westen, en ook de herinnering aan de vroegere Europese koloniale overheersing van Arabische landen, de vrees voor hernieuwde westerse overheersing en de overtuiging dat de islam de enige ware godsdienst is, dragen allemaal bij tot de ontwikkeling van fundamenteel religieus fanatisme en terrorisme.

    • Leo van Praagh