Maximale boete voor fietskartel

Nederlandse fietsenfabrikanten hebben miljoenenboetes gekregen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Accell, Gazelle en Giant hebben volgens de NMa verboden prijsafspraken gemaakt, zo werd vanochtend bekend.

Gazelle kreeg de maximale boete die de NMa op kan leggen, 10 procent van de omzet. Voor Gazelle kwam dit neer op 12,9 miljoen euro. Accell, fabrikant van de merken Batavus, Koga Miyata en Sparta, moet 12,8 miljoen euro betalen, Giant bijna 4 miljoen euro.

De NMa verwijt de fabrikanten de consumentenadviesprijs voor het fietsseizoen 2001 in onderling overleg te hebben verhoogd. Daarvoor zouden de fietsfabrikanten twee keer bij elkaar zijn gekomen. In het Postiljon Hotel te Zwolle bespraken de fabrikanten op 13 juni 2000 een verhoging van de consumentenadviesprijzen voor fietsen en een verlaging van de betalingskortingen aan rijwielhandelaren. Voor een bijeenkomst op 17 augustus 2000 in Vierhouten stonden kortingen en vergoedingen voor de verkoop van bedrijfsfietsen op de agenda.

Dit soort afspraken vormt een ernstige overtreding van de Mededingingswet, zegt de NMa, omdat de prijs één van de belangrijkste concurrentiefactoren is. Dat is ook de reden voor de hoge boetes. De NMa-boete wordt bepaald door de ernst van de overtreding, de duur en de met de verboden afspraken behaalde omzet, in dit geval de fietsverkoop in 2001.

Giant heeft een lagere boete gekregen dan de anderen omdat zijn omzet lager was, zegt een woordvoerder van de NMa – niet omdat Giant een minder ernstig verwijt wordt gemaakt. Omdat de NMa ervan uitgaat dat de fabrikanten ook zonder de onderlinge afspraak hun prijzen hadden verhoogd, wordt de overtreding niet tot de allerzwaarste categorie gerekend.

Accell, Gazelle en Giant hebben samen 70 à 80 procent van de Nederlandse markt voor fietsen in handen. In 2001 werden in totaal 1,37 miljoen fietsen verkocht met een gemiddelde verkoopprijs van 530 euro, waarmee een omzet werd gerealiseerd van bijna 725 miljoen euro. Alle drie de fietsenfabrikanten tekenen bezwaar aan tegen het besluit, waardoor ze de boete voorlopig nog niet hoeven te betalen.