Marokkaanse fans ontsieren benefietduel

Marokkaanse fans hebben na de 3-2 zege van de Marocprofs in de benefietwedstrijd tegen Ajax het veld van de Arena bestormd. De kleine vernielingen die daarbij werden aangericht zorgden voor een domper op de feestvreugde.

De doelpunten van de Marocprofs werden door de bijna 20.000, voornamelijk Marokkaanse toeschouwers begroet alsof zojuist een wereldkampioenschap voetbal was gewonnen. Twee maanden geleden werd het Rif-gebergte in Marokko getroffen door een verwoestende aardbeving. Daarbij vonden 629 mensen de dood door de ramp. De in Nederland spelende Marokkanen voelden zich verplicht om iets te doen en verzochten Ajax om een benefietwedstrijd.

De Arena was niet uitverkocht, maar de aanwezige voetbalfans zorgden voor meer sfeer dan gewoonlijk bij thuiswedstrijden van Ajax. Smet op de feestvreugde vormde de bestorming van het veld van enkele honderden Marokkaanse fans. De Marokkanen lieten zich niet van het veld sturen, ondanks oproepen van cabaretier Najib Amhali, voor de gelegenheid stadionspeaker. De fans besprongen uit vreugde over de zege van hun team het doel. Onder meer reclameborden en cornervlaggen moesten het ontgelden.

Na een oproep van de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb, van Marokkaanse afkomst, verlieten de fans na ongeveer een kwartier rustig het veld. Zowel de politie als Ajax benadrukte dat er zich geen ernstige feiten hebben voorgedaan. Marokkanen vieren een overwinning wel vaker op het veld. Na interlands komen veel supporters van de tribunes om op de grasmat te feesten.

De Marocprofs, een verzameling in Nederland voetballende Marokkanen, kregen versterking van `buitenlanders'. Zo kwam Oussef Mokhtari over van het Duitse Burghausen. De aanvaller, die zijn land naar de finale van de Afrika Cup leidde en topscorer werd met vier doelpunten, werd door het publiek uitzinnig verwelkomd.

De organiserende stichting wil van het benefietduel een jaarlijks terugkerend evenement maken om Nederlanders en Marokkanen bij elkaar te brengen en de integratie te bevorderen. De voorlopige opbrengst van het duel is 201.000 euro.