Mahieu & Vantomme Quartet

Ook in de Belgische jazz duiken er voordurend nieuwe namen op. Saxofonist Tom Mahieu en pianist Dominique Vantomme, beiden conservatoriumdocent, brachten in 2002 een cd in eigen beheer uit en onderstrepen met Whatever dat ze een plaats verdienen in het Belgische spectrum. Wat opvalt aan hun geheel eigen repertoire is de melancholische ondertoon. Dat je bij het trage Sharon vooral aan begrafenissen denkt is begrijpelijk maar ook in het opgewekt bedoelde Relativity en zelfs het up-tempo stuk Flying High zit iets bitters, een mélange van onmacht en berusting. Nee, het derde millennium heeft politiek en sociaal nog maar weinig vrolijks gebracht. Dat je toch blijft luisteren naar deze cd is behalve aan het prima hand-en spanwerk van bassist Christophe Devisscher en drummer Geert Roelofs te danken aan het feit dat pijn ook iets verslavends heeft. Glad To Be Unhappy heette het bij het duo Rogers & Hart. Mahieu & Vantomme doen het zonder tekst, maar ook bij hen is het dubbelzinnigheid troef. We geloven in niks maar we gaan wel door.

Mahieu/ Vantomme Quartet: Whatever (W.E.R.F. 041). Distr. AMG/De Werf (www.dewerf.be)

    • Frans van Leeuwen