Invallen FIOD bij studentenhuizen

De FIOD-ECD, de opsporingsdienst van de belastingdienst, heeft op verzoek van de Amerikaanse FBI veertien huiszoekingen verricht in Nederland. De actie maakt deel uit van een internationaal onderzoek naar de verspreiding van illegale computersoftware. Behalve in Nederland vonden in zeven andere landen acties plaats, gericht tegen een criminele organisatie die ook in Nederland actief is, zegt het openbaar ministerie.

De FIOD-ECD deed de invallen rond drie uur gistermiddag, onder meer bij studentenhuizen in Enschede en Delft. Justitie wil niet zeggen of er mensen zijn aangehouden. De FIOD-ECD heeft ,,enkele universiteiten'' gevraagd opgeslagen gegevens ter beschikking te stellen. De actie werd in alle acht landen tegelijkertijd uitgevoerd.

Een woordvoerder van de Universiteit Twente bevestigt dat er op de campus in Enschede huiszoekingen hebben plaatsgevonden en dat er pc's zijn meegenomen, maar dat er geen mensen zijn aangehouden. De universiteit voelt zich niet verantwoordelijk voor de illegale verspreiding via het netwerk van de universiteit. ,,Het is de verantwoordelijkheid van de student. Wij bieden een snel netwerk aan, dan bestaat er een kans dat er iets illegaals gebeurt'', aldus de woordvoerder. De universiteit controleert niet wat individuele gebruikers doen, tenzij er een verzoek van de politie komt. De Universiteiten van Twente en Delft zeggen volledig mee te zullen werken aan het FIOD-ECD-onderzoek.

De FBI doet al langer onderzoek naar de groep `Fairlight', volgens het OM ,,één van de oudste en bekendste groepen'' op het gebied van het verspreiden van illegale software.

De FBI heeft IP-adressen vastgesteld waarmee Fairlight-leden illegale kopieën verspreiden. IP-nummers zijn unieke nummers waarmee computers op internet bekend zijn. Aan de hand hiervan kon de FBI vaststellen waar de computers stonden. Het openbaar ministerie vermoedt dat Fairlight al enkele jaren in Nederland actief is.

Eind 2001 werden op de campus van de Universiteit Twente al eerder computers in beslag genomen. Toen werden er ook studenten aangehouden op verdenking van handel in illegale software.