Herdenking van RMS afgelast

De RMS-vlag wappert aanstaande zondag niet bij de Haagse Houtrusthallen. Voor het eerst sinds de jaren zestig wordt de oprichting van de Republik Maluku Selatan (Republiek der Vrije Zuid-Molukken), op 25 april 1950, dit jaar in Nederland niet landelijk herdacht. De RMS-regering in ballingschap heeft de traditionele herdenking in Den Haag afgelast omdat de bijeenkomst ,,te gezellig'' werd. Jaarlijks kwamen duizenden Molukkers naar de Houtrusthallen.

Binnen de gemeenschap bestaat veel onvrede over de afgelasting, omdat 25 april een cruciale datum is in de strijd voor Molukse onafhankelijkheid van Indonesië. Die strijd begon kort na de Indonesische onafhankelijkheid van Nederland in 1949, en wordt nog steeds gevoerd. Op de Molukken zelf zorgt het hijsen van de RMS-vlag op 25 april jaarlijks voor botsingen met de Indonesische politie. In Den Haag leidde de herdenking in in het verleden tot rellen.

De RMS-regering in ballingschap wil de herdenking dit jaar laten plaatsvinden in de Molukse wijken, exclusieve woonwijken voor Molukkers op diverse plaatsen in Nederland. Volgens John Wattilete, een van de vier leden van de regering in ballingschap, raakte het politieke karakter van de herdenking te veel op de achtergrond. ,,Het amusement ging overheersen, met al die standjes waar je eten en muziek kunt kopen. Mensen kwamen niet langer voor de politieke strijd. We hebben een tussenstop ingelast.'' Wattilete erkent dat er ook sprake is van geldgebrek en van onderlinge verdeeldheid binnen de gemeenschap.

Volgens andere vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap ligt de oorzaak in de geringe aanhang, stabiliteit en daadkracht van de RMS-regering in ballingschap. Op Molukse websites tonen jongeren zich ongelukkig met het niet doorgaan van de herdenking. `Mena Murai' schrijft: ,,Krijgt de Nederlandse overheid ons toch waar ze ons willen hebben. Totdat ze over een aantal jaren niks meer horen van de RMS.'' In Houten en Capelle aan den IJssel vinden komend weekend bescheiden herdenkingen plaats. De bijeenkomst in Houten is alleen toegankelijk voor genodigden, volgens Wattilete omdat de zaal te klein is.

    • Mark Duursma