`Helpt u ook mee muren te slopen?'

Om meisjes voor technische beroepen te interesseren wordt vandaag voor het eerst Girlsday gehouden. 230 meisjes op bezoek bij bedrijven.

De muren zijn niet afgewerkt en op de grond ligt stof in plaats van vloerbedekking. De meeste bedrijven zouden niemand uitnodigen wanneer ze midden in een grote verbouwing zitten, maar bij de GJM Bouwadviesgroep zit de onafgebouwde ruimte vol met bezoek. Directeur Gerard Strien spreekt achttien meisjes van een jaar of elf toe: ,,Deze verbouwing is een unieke gelegenheid om jullie te laten zien hoe het er in de bouw aan toe gaat.''

Vandaag was het voor het eerst Girlsday in Nederland. Ongeveer 230 meisjes tussen acht en vijftien jaar bezoeken daarom dezer dagen technische afdelingen van onder meer theaters, ziekenhuizen en bouwbedrijven. Het idee komt uit Duitsland, waar het evenement vandaag voor de vierde keer plaatsvindt. In voorgaande jaren deden daar 100.000 meisjes en 3.900 bedrijven mee. In Nederland wordt de dag georganiseerd door de stichting Technika 10, die meisjes in contact brengt met techniek en het aandeel vrouwen bij technische studies – nu 13 procent – omhoog wil brengen.

Vieze handen krijgen de meiden bij de GJM Bouwadviesgroep, die hen gisteren ontving, niet. Het bedrijf met twintig werknemers bouwt niet zelf, maar werkt bouwtekeningen van architecten uit en adviseert bij projecten. Directeur Strien leidt zes giechelende en klierende meiden rond en geeft ze uitleg over tekeningen en materialen: ,,Wie weet wat bekisting is?'' Het leukst vinden de meisjes de zolder, waar grote stapels dozen met bouwtekeningen staan. ,,Hier kun je verstoppertje spelen!''

Wanneer de enige vrouwelijke tekenaar van het bedrijf, Mariska Willemse, uitlegt wat er allemaal op de plattegrond van een nieuwbouwwoning moet staan, stellen de meiden veel vragen. ,,Maakt u alleen ontwerpen of helpt u ook mee muren te slopen en zo?'' wil de elfjarige Mirela Simic weten. Nee, Willemse tekent alleen, maar Strien haast zich te zeggen dat vrouwen ook andere functies in de bouw kunnen vervullen. ,,Vroeger was het werk in de bouw soms heel zwaar, maar nu zijn er veel hulpmiddelen die zorgen dat het lichamelijk makkelijker is.''

Strien nodigt vaker jongeren uit bij zijn bedrijf. ,,Ik vind het belangrijk om kinderen te informeren die hun studiekeuze nog moeten maken.'' Of het jongetjes of meisjes zijn, maakt hem eigenlijk niet uit, maar hij zou wel graag zien dat meer vrouwen in de bouw komen werken. ,,Vrouwen hebben een andere beleving van ruimtes, afmetingen en kleuren.'' Hij noemt als voorbeeld dat een mannelijke ontwerper vaak een grote hobbyruimte zou tekenen, terwijl een vrouw misschien meer ruimte wil voor persoonlijke verzorging. Helaas gaan de vrouwelijke stagiares die zijn bedrijf regelmatig begeleidt vaak toch ergens anders werken. ,,Veel dames gaan richting ontwerpen, binnenhuisarchitectuur of vastgoed.''

,,Heeft één van jullie zin om in de bouw te werken?'', vraagt Strien de zes meisjes. Het blijft stil, alleen Elsje Demmers (10) mompelt dat ze misschien ontwerper wil worden. De anderen meiden worden liever juf, dierenarts of `iets met dolfijnen'.