Harvard boos op Bush

Lawrence Summers, de voorzitter van de universiteit van Harvard, heeft een protestbrief aan minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gestuurd over het anti-terreurbeleid van de Amerikaanse regering. Summers maakt zich zorgen over het dalende aantal inschrijvingen van buitenlandse studenten aan de Amerikaanse universiteiten.

Dit meldt het universiteitsblad van Harvard vandaag. De brief is maandag verzonden. In zijn brief vraagt Summers, minister van Financiën in de regering-Clinton, een onmiddellijke herziening van de veiligheidsmaatregelen en verbetering van het proces om visa te bemachtigen. ,,Als het visum-proces ingewikkeld en onvoorspelbaar blijft en de hiaten niet weggewerkt worden, lopen we het gevaar om een heel deel van onze meestbelovende wetenschappers te verliezen'', schrijft hij.

Na 11 september 2001 zijn de vereisten om een visum voor de Verenigde Staten te bemachtigen uitermate streng geworden. Summers begrijpt dat, maar vraagt ook aandacht voor de andere kant van de zaak. Om de ernst van het probleem te schetsen, haalt Summers het verhaal aan van een uitmuntende student uit China. Die was naar huis gevlogen voor een begrafenis en moest daarna vijf maanden wachten voor een toestemming om terug te keren naar de VS en zijn studies te hervatten.