Grote onvrede bij officieren A'dam over top justitie

Officieren van justitie van het Amsterdamse parket hebben zware kritiek op de top van het openbaar ministerie (OM). Dat blijkt uit een intern memo, dat gistermiddag via het NOS Journaal uitlekte.

Het document is een samenvatting van een bijeenkomst van ruim een maand geleden, gemaakt door de Amsterdamse hoofdofficier van justitie L. de Wit. Daaruit blijkt dat de openbare aanklagers ontevreden zijn over de voorzitter van het College van procureurs-generaal, J. de Wijkerslooth. De Wit ontkende vanmorgen dat er een vertrouwenscrisis is ontstaan tussen zijn parket en de top van het OM. Vanmiddag is er een, al eerder gepland, debat in de Tweede Kamer over de situatie bij justitie.

In het memo, gedateerd 23 maart, is scherpe kritiek op De Wijkerslooth te lezen. ,,De voorzitter van het College laat naar het oordeel van velen geen beeld zien waarin hij op hectische momenten pal staat voor zijn organisatie en zijn mensen. Hij wekt de indruk van buitenaf naar het OM te kijken (..) Bij de aanpak van problemen lijkt de politieke invalshoek leidend.'' De aanklagers zijn ook ontevreden dat De Wijkerslooth zich publiekelijk bezorgd toont over de juridische kwaliteit van het OM: ,,Een leiding zet daarmee de binding met zijn eigen organisatie op de tocht.'' De Wit constateert in het memo dat deze onderwerpen ook op andere parketten leven, ,,zij het in uiteenlopende toonzetting''.

Volgens de Haagse hoofdofficier van justitie H. Moraal is er geen sprake van een crisis tussen De Wijkerslooth en de verschillende parketten. Hij zei gisteravond zich ,,niet te herkennen'' in ,,de beelden die collega De Wit oproept''. Volgens Moraal heeft de kritiek uit Amsterdam vooral te maken met de kwestie-Plooy. Deze Amsterdamse officier van justitie, belast met de zware-criminaliteitsbestrijding, werd ernstig bedreigd. Plooys voorganger in Amsterdam, F. Teeven, die namens het landelijk parket het onderzoek naar de kwestie leidde, wilde een deal met een criminele getuige sluiten om die zaak op te lossen. Het college ging niet akkoord omdat zo'n deal wettelijk problemen zou opleveren. Plooy kondigde vervolgens in februari aan zijn huidige functie neer te leggen.

Conflict: pagina 3