Galerieselectie

THE SHINING

Op de tentoonstelling The Shining staat het zilveren, metalen en in ieder geval spiegelende kunstwerk centraal. Schijnbare ondoordringbaarheid, reflectie en de glamour van de schittering inspireren kunstenaars om te werken met bijvoorbeeld zilververf, gepolijst of ongepolijst metaal en spiegels. Te zien is een verzameling kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars, onder wie Han Schuil, Jan van der Ploeg, John Armleder, DJ Simpson en Thomas Rentmeister.

The Shining. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. 24 april t/m 29 mei, wo t/m za 12-17u.

YOUNG AMERICANS

Galerie Hof & Huyser toont het werk van vijf jonge Amerikaanse kunstenaars - Dan Attoe, Chris Ballantyne, Robin O'Neil, Charlotte Westergen en Jim Wright - die in eigen land net hun eerste museale tentoonstelling achter de rug hebben. Ze zijn representatief voor een generatie jonge Amerikanen die in hun werk afstand nemen van hun politiek geëngageerde voorgangers uit de jaren zeventig en de `hightech'-generatie van de jaren negentig. In plaats daarvan keren deze kunstenaars terug naar hun directe belevingswereld, met figuratieve schilderijen over hun kinderjaren of over het Amerikaanse landschap.

Young Americans. Galerie Hof & Huyser, Bloemgracht 135, Amsterdam. T/m 15 mei, di t/m za 13-18u.

PAUL KLEMANN

Kunstenaar Paul Klemann is bekend om zijn kleurrijke en uitgewerkte droomtekeningen, die hij al jarenlang vrijwel dagelijks maakt na het ontwaken. In zijn nieuwe `Pikkenserie' richt hij zich voornamelijk op de seksuele fantasieën die in zijn dromen voorkomen. ,,Dit zichtbaar te maken in droomtekeningen is voor mij als het ontdekken van nieuwe diersoorten'' schrijft hij in een toelichting.

Tekeningen van Paul Klemann. Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. T/m 19 mei, di t/m za 13-18u.

ROXANNE LOWIT

Al dertig jaar lang struint fotografe Roxanne Lowit feestjes van beroemdheden en hippe modeshows af. Haar fotografie documenteert het fenomeen van de celebrity vanaf de jaren zeventig, met portretten van onder meer Mickey Rourke, Salvador Dali en Andree Putman. Ze bezocht mythische plaatsen als Studio 54 in New York en Le Palace in Parijs, maar weet ook nu nog de hotste clubs te vinden. Het beste van Lowits werk is bijeengebracht in Galerie Cokkie Snoei.

foto's van Roxanne Lowit. Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. 25 april t/m 23 mei, do t/m zo 13-18u.

JURGEN BEY

Het ontwerpburo van Jurgen Bey kreeg onlangs de opdracht om in het gebouw van Interpolis in Tilburg een ontvangstruimte te ontwerpen. Omdat de verzekeringsmaatschappij een oorsprong heeft in de Nederlandse agrarische wereld, besloot Bey de inrichting deels een agrarisch tintje te geven. Hij behandelde de ontvangstkamers als zondagse kamers, ontworpen vanuit de rijkdom van het plattelandsinterieur. Zo zijn er overvloedig gedecoreerde stoffen en vreemde combinaties van traditie en moderniteit. In Galerie Vivid is een deel van de Interpolis-ontvangstkamer nagebouwd.

Interieur van Jurgen Bey. Galerie Vivid, William Boothlaan 17a, Rotterdam. 25 april t/m 13 juni, di t/m zo 12-18u.

EN VERDER

Schilderijen van van Antonietta Peeters t/m 1 mei in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; foto's van Dan Asher t/m 24 april in Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; grafiek van Kees de Goede t/m 25 april in Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen; foto's van Arno Nollen t/m 9 mei in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; schilderijen en tekeningen van Paul Drissen t/m 15 mei in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; schilderijen van Seet van Hout t/m 12 mei bij Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Stijn Peeters t/m 30 mei in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven; glas van Massimo Micheluzzi t/m 5 mei in Galerie Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, Rotterdam; schilderijen van Van der Vegt t/m 24 april in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.