Eva Poppink ontroert in vervolg op Nijntje-musical

Nijntje speelt verstoppertje, iedereen zoekt haar, maar alleen de kinderen in de zaal weten waar ze is. Dat zijn de poppenkasttechnieken, die maakten dat de eerste Nijntje-musical met groot succes 315 keer kon worden gespeeld – en ook nu, in de tweede, wordt het peuterpubliek weer met vrolijk elan bij de handeling betrokken. Nijntje maakt immers precies de dingen mee waar zo'n zaal zichzelf in herkent: ze gaat logeren, ze houdt pappa voor de gek, ze speelt met haar vriendinnetje en ze gaat voor het eerst naar school. Daar heeft de meester drie konijntjes op het bord getekend. En hoe veel oren zijn dat? Het publiek mag meetellen.

Nijntje is er weer zou wel eens een wereldprimeur kunnen zijn. Bij mijn weten is er nooit eerder een vervolg op een theatermusical gemaakt. Cats 2, Son of the Phantom, Evita the Afterlife of Heerlijk duurt nog langer bestaan niet. Dick Bruna schreef echter meer dan genoeg boekjes met minigebeurtenisjes om er nog een paar ten tonele te voeren. Ivo de Wijs plakte die avontuurtjes zo vernuftig aan elkaar, dat hij zelfs de schijn van een doorlopend verhaal wekt. En hij maakte er liedjes bij, die heel wat mooier rijmen dan Bruna zelf doet, en die door Joop Stokkermans afwisselend kwiek en lieflijk op muziek werden gezet. Er zit zelfs een heel raak K3-parodietje tussen: ,,Wij zijn zo na-na-na-na / en zo hiep-hiep-hiep-hoera!''

In de speelse enscenering van Bruun Kuijt, met een oogstrelend toneelbeeld vol primair rood, blauw, groen en geel (van Arno Bremers) huppelt iedereen er guitig op los, terwijl het contact met de zaal geen moment verloren gaat. Eva Poppink is opnieuw meer dan vertederend als Nijntje; ze kan verbluffend grappig giechelen en speelt ontroerend mooi de gemengde gevoelens waarmee kleine Pluis de komst van een broertje of zusje tegemoet ziet. Van de andere vijf spelers valt vooral Pim van Alten op als de pappa die af en toe zo dom uit de hoek kan komen – en daarvan steeds een knap komisch nummertje maakt.

Dick Bruna zelf, die in de eerste Nijntje nog door een acteur werd gespeeld, komt er ditmaal niet in voor. Maar wel zwaait Nijntje nu enthousiast met een kerstkaart, die ze van meneer Bruna heeft gekregen. Hij doet iedereen de hartelijke groeten.

Voorstelling: Nijntje is er weer, door stichting SIP. Regie: Bruun Kuijt. Gezien: 18/4 in de Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 2/6 en volgend seizoen. Inl. (0900) 9203.