EN WAT DOEN DE KINDEREN

Kijken naar André

Al vanaf maandag zweeft onze Nederlandse astronaut André Kuipers in de ruimte. Bij Space Expo in Noordwijk kunnen kinderen en hun ouders tot en met 29 april zijn reis en zijn verrichtingen rechtstreeks in het ruimtestation ISS meebeleven. Tot die datum is het tentoonstellingsgebouw, behalve op donderdag 22 april, ook `s avonds open. Tussen 15 en 20 uur rijdt de SpaceTrain om het uur naar het vluchtleidingscentrum ESA/ESTEC, waar bezoekers de communicatie met André van dichtbij kunnen volgen. De prijzen zijn tijdens de missie lager dan normaal: €5,50 voor volwassenen en €4,- voor kinderen. De rit met de trein kost €2,- p.p.

Space Expo, Zwarteweg, Noordwijk. Open vanaf 10u en t/m 29 april tot 20u. Inl 0900-87654321

Bloemen schilderen

Het Frans Hals Museum in Haarlem is in het voorjaar op zijn mooist. Behalve de vele bloemen die er op schilderijen te zien zijn staan er ook mooie boeketten met echte bloemen. Op donderdag 29 april kunnen kinderen van 5 t/m 11 jaar zelf een bloemenschilderij maken. Eerst bekijken ze de bloemen in het museum en dan gaan ze aan de slag met wascokrijt of verf. Voor kinderen van 5 en 6 jaar zijn er platen om in te kleuren.

Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Bloemen schilderen 29 april 14-15u30. Kosten €6,- incl. materiaal en limonade. Opgeven afd. Museale Zaken 023 5115794. Inf. www.franshalsmuseum.com

Reizen naar kannibalen

De schilder Albert Eckhout, die leefde van 1610 tot 1666, trok naar Brazilië en tekende daar de bevolking, de planten en de dieren. Hij ging mee met graaf Johan Maurits, die in Brazilië het hoofd was van een Hollandse kolonie. In die tijd reisden maar heel weinig mensen. Eckhouts afbeeldingen waren voor de Hollanders dan ook een eerste kennismaking met een vreemde wereld vol exotische vruchten, bloemen, en mensen. Van Eckhouts werk heeft museum het Mauritshuis, wat het woonhuis is geweest van Johan Maurits, een tentoonstelling ingericht. Voor kinderen is een ontdekkingsreis uitgezet. Ze gaan met een rugzakje op pad en beleven het spannende Brazilië uit de zeventiende eeuw waar slangen en met speren bewapende kannibalen op de loer lagen. En waar een vrouw leefde met drie handen en drie voeten.

Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Open ma-za 10-17u, zo 11-17u. Entree voor jongeren t/m 18 jaar gratis. Vouwblad en leenrugzakje voor ontdekkingsreis €1,-. Inl. 070 3023435, www.mauritshuis.nl

Bootjebouwen van vuil

De Stichting Storm probeert kinderen vanaf 7 jaar te laten kennismaken met de wereld van kunstenaars. Daarom heeft Storm op Fort bij Vechten in Bunnik voor het eerst De kleine biënnale georganiseerd die duurt tot en met 2 mei. Tien kunstenaars hebben speciaal voor kinderen kunstwerken gemaakt. Er zijn films te zien en soms worden kinderen zelf onderdeel van een kunstwerk. Hoe dieper je in het fort komt, des te meer kunst er is. Er zijn vogelverschrikkers van aardappels en veren, en kinderen kunnen met een kunstenaar een bootje bouwen van zwerfvuil. Buiten rijdt af en toe een kinderwagen vol grote mensen, geduwd door kinderen.

De kleine biënnale. Fort bij Vechten, Bunnik. T/m 2 mei. Open: wo 13-17u, za en zo 10-17u. Prijs: kinderen 4-18 jaar €2,50, volwassenen €4,-. Inf. 030 2361202, www.dekleinebiennale.nl

Toneel spelen

In het centrum van Utrecht – én ook op Fort bij Vechten in Bunnik – wordt tot en met 25 april het internationale jeugdtheaterfestival Tweetakt gehouden voor iedereen vanaf 4 jaar. Te zien zijn de belangrijkste jeugdvoorstellingen van het afgelopen dans- en theaterseizoen, maar ook veelbelovende nieuwe stukken. In veel voorstellingen spelen kinderen zelf een rol als acteur op het podium of als publiek dat deelneemt aan het toneelstuk. De voorstellingen zijn onder meer in de Stadsschouwburg, Theater Kikker, U-Theater, het Akademietheater, Studio T en De Berenkuil.

Tweetakt festival, verschillende locaties Utrecht en Bunnik. Kaarten en info bij Festivalcentrum, Neude, Utrecht. Kassa open do en vr 9-20u30, za 10-20u30, zo 10-18u. Inl en res ook 030 2361202, www.tweetakt.net

Met stokjes eten

De Tulpvakantiepaskrant vertelt kinderen van 4 tot en met 12 jaar wat ze allemaal in Den Haag kunnen doen in de tulpvakantie. Leren eten met Chinese stokjes bijvoorbeeld. Dat kan op 29 april en 6 mei in een echt Chinees dim sum restaurant. Maar kinderen kunnen ook kiezen voor een rondvaart door de grachten, Afrikaanse trommelen, discodansen, voorlezen, waterdiertjes bekijken onder een vergrootglas, of een kijkje nemen in de filmcabine van een bioscoop. In de Tulpvakantiepaskrant staan alle dingen waar kinderen tot en met zondag 9 mei aan kunnen meedoen.

De Tulpvakantiepaskrant is verkrijgbaar bij de Haagse bibliotheken.

Swingen met Mocha

Kinderen die graag swingen kunnen zondag terecht op een `kidsjam' in Rotterdam, in Theater de Evenaar. Daar treedt Mocha Chocolata op met een mix van muziek en dans uit allerlei culturen. Deze keer is Cuba het vertrekpunt van de groep.

Theater de Evenaar, Willemskade 25, Rotterdam. Kidsjam vanaf 4 jaar 25 april 14 en 15u. Entree €2,50. Res. 010 2707190 (di-zo 10-17u)

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl