DSM steunt fonds voor banen

Chemie-concern DSM, de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen stellen de komende drie jaar 60 miljoen euro beschikbaar voor een stimuleringsfonds dat moet leiden tot ten minste vijftien nieuwe ,,innovatieve'' bedrijven op het terrein van DSM in Geleen. DSM draagt 40 miljoen bij, de provincie 18 miljoen en Sittard-Geleen 2 miljoen.

De vakbond FNV Bondgenoten, die wekenlang met de drie partijen heeft onderhandeld over het fonds, sprak vanochtend van een ,,uniek werkgelegenheids-convenant'' dat zeker 250 banen moet opleveren. Een deel van de 60 miljoen euro bestaat uit risicodragend kapitaal dat ter beschikking wordt gesteld aan startende bedrijven. Een ander deel wordt gebruikt om binnen DSM een aparte organisatie in te stellen die zich onder leiding van een lid van de raad van bestuur bezighoudt met acquisitie van nieuwe ondernemingen, waaronder chemische productiebedrijven die kunnen worden gekoppeld aan de research-campus van DSM.

Volgens Van Rees van FNV Bondgenoten heeft het Britse bedrijf Angel Biotechnology (uit Newcastle) belangstelling zich in Geleen te vestigen, hetgeen 50 nieuwe banen zou betekenen. Bij DSM-personeel bestond de laatste jaren grote onvrede over het verdwijnen van banen. DSM heeft nu 5.000 medewerkers, in de jaren tachtig nog 15.000.

Begin maart kondigde het concern de reorganisatie `Copernicus' aan, die nog eens 500 banen gaat kosten. Het personeel reageerde daarop verontwaardigd. In samenwerking met de vakbonden organiseerde het op 12 maart een massale demonstratie met zo'n 2.000 medewerkers.