Deportivo houdt Porto op nul in geestdodend duel

Twee weken geleden verzorgde Deportivo La Coruña een van de aantrekkelijkste internationale voetbalwedstrijden van dit seizoen door in eigen stadion AC Milan op spectaculaire wijze (4-0) uit te schakelen. Gisteren bleek de ploeg van trainer Javier Irureta ook in staat tot een van de meest geestdodende opvoeringen in deze editie van de Champions League. In de Noord-West-Iberische `derby' tegen FC Porto speelde Deportivo slechts om niet te verliezen en dat lukte: 0-0.

Pas in de slotfase kwam de halve finale tot leven toen de matig leidende Duitse scheidsrechter Markus Merk Jorge Andrade van Deportivo van het veld stuurde na een vriendschappelijk `trapje' tegen zijn oude ploeggenoot Deco. Het werd geïnterpreteerd als natrappen. Ongewild zorgde de Spaanse ploeg zo voor wat opwinding. Verder had het team geen boodschap aan de 47.000 toeschouwers en de miljoenen tv-kijkers.

De aanvallend ingestelde spelers waren bij Deportivo slechts opgesteld om de opbouw van de tegenstander te verstoren. Zelfs centrumspits Walter Pandiani werd gedwongen tot veel loopwerk om Porto het spelen onmogelijk te maken. Deportivo wilde niet dezelfde fout maken als in eerdere uitduels dit seizoen. De ploeg was al eens met 4-1 verslagen door Milan en in Monaco leek de Spaanse defensie op een schiettent: 8-3. Met de return voor de boeg besloot Irureta tot deze behoudende tactiek.

Aangezien Porto in een veel te lage versnelling opereerde en daardoor geen opening wist te creëren eindigde de eerste helft zonder ook maar een schot op doel voor beide keepers. De Portugese revelatie van de huidige Champions League werd gedwongen de lange bal te hanteren en dat was gedoemd te mislukken. De spitsen, zoals oud-Ajacied Benni McCarthy, konden moeilijk worden aangespeeld.

In de tweede helft bracht Porto-coach José Mourinho, die na afloop ontkende contacten te hebben met Chelsea, stormram Edgaras Jankauskas in stelling. In de slotfase kopte de Litouwer een keer net naast uit een voorzet van Deco, maar hij zorgde verder voor weinig wapenfeiten. Het eerste schot op doel van Porto kwam in de vijftigste minuut. Daarna deed McCarthy een poging met een kopbal. Het dichtst bij een treffer was Ribeiro Maniche die een afstandsschot tegen de lat zag ketsen. Doelman José Molina moest eveneens een keer in actie komen bij een schot van Carlos Alberto.

Uit pure wanhoop liet Jankauskas zich vallen in het zestienmetergebied toen hij licht geraakt werd. Arbiter Merk trapte er niet in. De Duitser schatte een andere situatie minder goed in. Toen Deco van Porto theatraal naar de grond ging gaf Andrade hem een vriendschappelijk tikje met de schoen tegen het lichaam. Lachend, of hij wilde zeggen: ,,Niet zo overdrijven, joh''. Maar al spoedig vertrok zijn gezicht toen Merk met de rode kaart zwaaide. ,,We are friends'', probeerde Andrade nog. Het mocht niet baten; hij mist de return over twee weken. Tenzij de Europese voetbalunie gevoelig is voor het beroep dat Deportivo zal aantekenen. ,,Het was een misverstand'', zei trainer Irureta. ,,Deze jongens zijn echt vrienden van elkaar.'' De Braziliaan Mauro Silva kreeg geel en ontbreekt zeker in de return.