BELGIË

Het Groot Beschrijf Op 24 en 25 april staat Brussel in het teken van de literatuur. Stichting Het Beschrijf organiseert het tweejaarlijkse internationale literatuurfestival Het Groot Beschrijf. Thema is `Alles heeft een begin': lezen (uitgebreid kinderprogramma), levende oude meesters, de bijbel, de wereld, de liefde en de nieuwste stromingen. Op 40 locaties (met busverbinding) ontmoeten en spreken schrijvers en lezers/luisteraars elkaar, van de Ancienne Belgique (Anspachlaan 110, met o.a. Johan Verminnen) tot de mooiste boekhandel van Brussel, Tropismes (Prinsengalerij). Er zijn ontbijt-, middag- en avondprogramma's, voordrachten en interviews, tentoonstellingen en schrijf- en signeersessies. Zondagavond wordt er vanaf 20 uur feestelijk `uitgebold' in de vernieuwde Beursschouwburg (A. Ortsstraat).

Het Groot Beschrijf, 24 en 25 april, 9.30-24u. Inl 0032 2226056 en www.hetgrootbeschrijf.be

Paul Delvaux Ver verwijderd van kunstbeurs en galerie ligt in het kustplaatsje Sint-Idesbald het Paul Delvaux Museum. Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de Stichting Delvaux is er de speciale tentoonstelling Portretten en zelfportretten. De schilderijen laten een intieme kant zien van deze surrealist (1897-1994), die vooral bekend is van zijn treinstations en van vrouwelijke figuranten voorziene droomwerelden. Het museum herbergt voorts veel werk van de schilder en voorwerpen die hij verzamelde. Delvaux maakte een groot gedeelte van zijn oeuvre in Sint-Idesbald, en woonde zelf in Veurne, waar hij ook stierf.

Portretten en zelfportretten, Paul Delvaux Museum, Paul Delvauxlaan 2, Sint Idesbald. T/m 6 juni, di-zo 10.30-17.30u. Inl 0032 58521229 en www.delvauxmuseum.com

En verder Antiquarische Boekenbeurs, 23-25 april, AMVC-Letterenhuis, Antwerpen www.antiqbook.com/antwerpen/; Grasduinen01, 6 locaties in Bredene, start Watertoren (Dorpsstraat 29a), t/m 13 juni, wo-zo 14-18u. Inl 0032 59339189